Ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Egić: I pored rekordnog broja zaposlenih, nedostaje radnika

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2023. 20:10

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je da i pored rekordnog broja zaposlenih u Srpskoj - više od 290.000 ljudi - na tržištu rada nedostaje građevinskih radnika, ljekara i vozača teških motornih vozila.

Egić je rekao da rekordan broj zaposlenih u Srpskoj nije slučajno zabilježen, već je rezultat kontinuiranog rada, praćenja stanja na tržištu i u oblasti kapitala, te smišljenih mjera i strategija.

"Vlada Republike Srpske je preko resornog ministarstva u stalnom kontaktu sa sindikatima i Unijom udruženja poslodavaca, osluškuje stanje na tržištu rada i zajednički kreira određene mjere, koje finansiramo i sprovodimo, što dovodi do ovakvog dobrog rezultata", rekao je Egić gostujući u Centralnim vijestima ATV-a.

Vujičić za ATV: Povećava se broj zaposlenih, nedostaje određenih radnika

Vujičić za ATV: Povećava se broj zaposlenih, nedostaje određenih radnika

Govoreći o dolasku stranih radnika u Srpsku, Egić je rekao da postoji nedostatak određene radne snage. On je naveo da je odobrena kvota ove godine za "uvoz strane radne snage" iznosi 1.400 radnika te da još nije ispunjena.

On kaže da poslodavci predviđaju da iduće godine neće biti nekog drastičnog povećanja potražnje za stranom radnom snagom u Republici Srpskoj.

Govoreći o zajedničkoj sjednici Vlada Republike Srpske i Srbije, koaj je planirana 4. avgusta, ministar je rekao da je to datum koji se obilježava zajedno sa Srbijom, te da se obilježavanje progona Srba iz Hrvatske prvi put obilježava u Srpskoj. 

"Važno zajedničko obilježavanje 'Oluje', srpske žrtve ne smiju biti zaboravljene"

Egić kaže da su u kalendaru istorijskih događaja od republičkog značaja evidentirana 32 događaja i da, nažalost, za većinu zločina počinjenih nad Srbima još niko nije odgovarao i pored brojnih dokaza i svjedoka.

"Tužilaštvo i Sud BiH na to ne reaguju", rekao je Egić i ukazao na slučaj Nasera Orića za čije zločine i brutalnosti postoje svjedoci.

On je istakao da Republika Srpska mora njegovati kulturu sjećanja i da nikada ne smije zaboraviti zločine počinjene nad srpskim narodom.

"Nadamo se da će zločinci nad Srbima nekada morati da odgovaraju. Pravosuđe BiH, ako i izrekne neku kaznu za zločine počinjene nad Srbima, one budu minimalne, dok nasuprot tome srpskim vojnicima i oficirima izriče draktonske kazne", rekao je Egić za  ATV.

Egić: Imovina Srpske je njeno vlasništvo i nema rasprave o tome

Egić: Imovina Srpske je njeno vlasništvo i nema rasprave o tome

Govoreći o položaju boračkih kategorija u Republici Srpskoj, Egić je rekao da resorno ministarstvo radi na zahtjevima Boračke organizacije Republike Srpske koji se odnose na zapošljavanje djece pogunulih boraca, povećanje procenta lične i porodične invalidnine i povećanje boračkog dodatka.

"Ušli smo u proceduru izmjene zakona, odnosno pravljenja nove uredbe", istakao je Egić i dodao da su neki zahtjevi BORS-a malo ishitreni.

Egić je rekao da se stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija može okončati putem dodjele nepovratnih novčanih sredstava i izgradnjom stambenih jedinica sa manje novčanih sredstava.

Dodik: Moj politički cilj je dejtonska pozicija Republike Srpske!

Dodik: Moj politički cilj je dejtonska pozicija Republike Srpske!

On je rekao da niko u Republici Srpskoj nije zadovoljan radom Instituta za nestala lica BiH kada je riječ o procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti, ali da resorno ministarstvo nema uticaja na njegov rad.

Egić je najavio da će Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite pomoći sanaciju tri spomen kosturnice u Republici Srpskoj u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu.

Gostovanje ministra Egića u Centralnim vijestima ATV-a možete pogledati u video prilogu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм