Министар рада

Егић: Најнижа плата остаје 900 КМ

  • Извор: СРНА
  • 07.02.2024. 14:18

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је данас да најнижа плата остаје 900 КМ и да постоји више приједлога како да Влада помогне пословној заједници, о чему ће се одлучивати након првог квартала кад се сагледају резултати повећања најниже плате.

Егић је навео да није свако у проблему, али да је свако дигао глас и да свако нешто очекује, а да су проблеми могући у нископродуктивним гранама као што су кожа, текстил, обућа, те да ни те фирме не би требало да су имале све раднике са најнижом платом.

"Најнижа плата ће остати оваква каква јесте. Можемо разговарати о одређеним мјерама. Влада јесте спремна и има намјеру да помогне, али за то мора да прође одређено вријеме", рекао је Егић новинарима у Приједору.


Миле у проблему, хиљаде људи пред отказом

Миле у проблему, хиљаде људи пред отказом

Он је оцијенио да је створена потпуно погрешна перцепција у јавном простору да је боља ситуација у Федерацији гдје је најнижа плата 617 КМ него у Републици Српској гдје је најнижа плата 900 КМ.

"Влада Републике Српске је имала најбољу намјеру, и има, да заштити раднике, да спријечи одлив радне снаге, да једноставно побољша овај пословни амбијент. Да ли је рјешење да увозимо радну снагу, да ли је рјешење да мијењамо националну структуру или било какву овдје на овим просторима, увожењем радника са стране, да тако кажем, Бангладеш, Пакистан, или да заштитимо домаће раднике, да нам људи остају на овим просторима, да живе овдје, да формирају породице или да одлазе", навео је Егић.

Он је поновио да није нормално да у некој фирми од неквалификованог радника до инжењера сви имају исту плату 700 КМ.


Стан у БиХ од 12 квадрата продају за 91.000 КМ

Стан у БиХ од 12 квадрата продају за 91.000 КМ

"Послодавци, да су били имало фер, уз све оно што ова влада у посљедњих неколико година, можда и деценију обезбјеђује послодавцима, да су се понашали коректно према тој истој влади која је све то учинила, не би никад дошли у овај проблем", сматра Егић.

Он је додао да се Влада брине о радницима и настоји створити амбијент да ти људи не одлазе.

"Ако одлазе не ваља, кад направимо ситуацију да остају, опет не ваља. Криво ми је као човјеку да се све извлачи из контекста и да се све претвара у негативне конотације. Наравно да није тако", истакао је Егић.

Министар Егић састао се данас у Приједору са представницима борачких организација приједорске регије и са градоначелником Слободаном Јавором, а предвиђена је и посјета предузећу "Мастервуд".

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)