Njegovo preosveštenstvo

Episkop Sergije: Manastir Rmanj - simbol Krajine i velika razvojna šansa

  • Извор: СРНА
  • 18.12.2022. 16:19

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije poručio je da je manastir Rmanj u Martin Brodu simbol Krajine i da, osim nemjerljivog duhovnog značaja, predstavlja veliki turistički potencijal i razvojnu šansu.

- Manastir je oduvijek bio simbol Martin Broda, srpske tromeđe, ali i sve Krajine. Da nije Rmnja ovaj kraj ne bi bio ono što jeste, ne bi ličio na sebe, niti bi ga ikad pohodili mnogi koji svakodnevno dolaze u ove puste krajeve skrajnute Krajine - rekao je vladika Sergije.

Episkop je naveo da nekima u Martin Brodu, iz samo njima znanih razloga, smeta obnova manastira Rmanj, ali da će ova svetinja uprkos iskušenjim i neprijatnostim zasijati kao nikada do sada.

- Na srpskoj tromeđi, gdje se oduvijek vodi borba da se očuva srpsko ime i vjera pravoslavna i gdje šest dugih i krvavih vijekova manastir Rmanj odolijeva svojim rušiteljima, istorija nam se ponavlja da bi nas podsjetila kako zlo u bezbožnim ljudima nikad ne miruje i da valja opstati i ostati Hristov u svakoj od životnih nevolja - naveo je episkop Sergije.

Podsjetivši da je manastir Rmanj prije tri decenije bio zapušten i ostavljen od gotovo svih, vladika Sergije je istakao da ova svetinja sada doživljava najveću obnovu u svojoj dugoj istoriji, saopšteno je iz Eparhije bihaćko-petrovačke.

- Bez obzira na iskušenja kojima smo izloženi, mi znamo šta nam je činiti. Milošću Božijom i blagoslovima Svetog Nikole, manastir Rmanj će zasijati kao nikad u svojoj prošlosti, da obraduje duše predaka, ali i da zagrije poneko hladno martinbrodsko srce u kojem danas nema ljubavi za svetinju koja je sama Hristovom ljubavlju pojila svaku žednu dušu - poručio je vladika Sergije.

Manastir Rmanj u Martin Brodu datira iz 1443. godine. 

(Foto: RTRS)


Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.