Топло вријеме

Ево када стиже пијесак из Сахаре

  • Извор: Телеграф
  • 06.02.2024. 14:10

Наставља се веома топло вријеме у Србији, а таква временска ситуација очекује нас и у наредном периоду. У Србији ће и данас бити сунчано и веома топло за ово доба године. Максимална температура биће од 16 до 22°C, у Београду до 20°C.

Дуваће појачан западни и југозападни ветар, на сјеверу Војводине и на истоку Србије јак. Вјетар ће бити фенског ефекта.

Иначе, Србија ће се налазити између ниског притиска са сјевера и сјевероистока, због снажног циклона који ће се премијештати преко сјевера Европе ка Русији. Истовремено, југозападно од нашег подручја очекује се поље високог ваздушног притиска, уз стабилно и сунчано вријеме.

Србија ће под утицајем веома топле ваздушне масе бити све до средине фебруара, а најтоплије ће бити наредних дана, уз температуре и изнад 20°C, у петак и до 22-23°C, локално у Подрињу због фенског ефекта ветра и до 24°C.

До петка се очекује углавном сунчано или умјерено облачно, а током викенда слиједи наоблачење.

Србија ће у петак и током викенда бити под утицајем веома снажног циклона са запада Европе и Атлантика, док се истовремено у централном Медитерану очекује формрирање секундарног циклона. Усљед овакве ситуације очекује се веома вјетровито вријеме. У већем дијелу Србије дуваће јак јужни и југозападни вјетар, у кошавском подручју југоисточни. На планинама и на југу Баната очекују се олујни удари ветра од 80 km/h.

Осим веома топле ваздушне масе, са сјевера Африке у склопу снажног јужног струјања очекују се и честице пустињског песка из Сахаре. Њих ће подићи јак ветар из Сахаре и то високо у атмосферу, да би оне потом преко Медитерана и југозапада Европе стигле и до нашег подручја. Ова ситуација условиће да атмосфера буде замућена, а у вријеме падавина да оне садрже честице пијеска и да буду прљаве, што се сматра потпуно природном и уобичајеном појавом при актуелним временским условима.

Не очекују се велике количине песка над нашим подручјем, а знатно више биће их над централним и западним Медитераном.

Осјетнији пад ваздушног притиска биће увод у промјену времена, па се почетком следеће седмице очекује и јаче наоблачење са кишом. Према тренутној прогнози, остаће и даље релативно топло, па ће максимална температура за викенд бити од 15 до 20°C, у понедјељак око 15°C, да би потом услиједио постепени пад. Ипак, остало би и даље натпросјечно топло вријеме, уз температуре око 10°C и уз кишу, а снијег би падао само на вишим планинама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм