Saopštenje

Fond PIO: Osiguranici da se jave radi rješavanja prava na penziju

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2023. 10:57

Fond PIO Republike Srpske pozvao je osiguranike da se jave radi rješavanja prava na penziju, navedeno je u saopštenju.

Poziv je upućen s ciljem efikasnijeg rješavanja zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju, a odnosi se na sve osiguranike koji će u toku 2023. i 2024. godine navršiti uslove za sticanje prava na starosnu penziju.

"Osiguranici se pozivaju da zajedno sa Fondom obezbijede nedostajuću dokumentaciju i podatke u matičnoj evidenciji osiguranika, kako bi postupanje Fonda PIO bilo u što kraćem roku i efikasije, nakon podnošenja zahtjeva od strane osiguranika. Osiguranicima se preporučuje da prilikom dolaska u poslovnicu Fonda ponesu raspoloživu dokumentaciju kao što su: radne knjižice ili fotokopije istih, dokaz o stažu osiguranja sa uvećanim trajanjem (beneficirani radni staž), potvrdu staža iz drugih država, ako je prethodno pribavljena, i druge dokaze o stažu ako ih osiguranik posjeduje”, navedeno je u saopštenju.

Penzionerski ček prima 36 stogodišnjaka u Srpskoj

Penzionerski ček prima 36 stogodišnjaka u Srpskoj

Fond posebno apeluje na osiguranike koji imaju navršenog staža osiguranja van Republike Srpske tj. u drugim državama i FBiH da se odazovu na poziv Fonda PIO i da ovom prilikom podnesu zahtjev za potvrdu staža iz inostranstva putem Fonda i prije samog podnošenja zahtjeva za penziju, ako to do sada nisu učinili. 

“Potvrda staža je dokument bez kojeg se ne može donositi konačno rješenje o ostvarivanju prava, pri čemu se od pojedinih država, zbog komplikovanih procedura, potražuje i čeka duži vremenski period od više mjeseci čak i godina, pri čemu Fond PIO Republike Srpske na to ne može bitno uticati ali može blagovremeno potraživati ili urgirati da se potvrda staža pribavi u što je moguće kraćem roku. Time se i postupak odlučivanja o pravu na penziju znatno skraćuje”, pojašnjeno je u saopštenju.

Drvo palo na mladića i usmrtilo ga

Drvo palo na mladića i usmrtilo ga

Odzivom osiguranika na poziv Fonda za kompletirana dokumentacija i uređenja podataka iz matične evidencije stiču se uslovi da Filijale Fonda PIO, kao prvostepeni organi odlučivanja o pravu, rješenja o ostvarivanju prava donose u maksimalno kratkom roku od sedam do 15 dana, što je znatno kraće od zakonom propisanog roka, dok se bez pribavljanja potvrde staža iz inostranstva ili FBiH ne može ni pristupiti rješavanju takvih zahtjeva sve do kompletiranja dokumentacije i tim važnim dokumentom.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм