Sve veći broj zahtjeva

Fond solidarnosti ove godine finansirao liječenje za 144 djece u inostranstvu

 • Извор: СРНА
 • 11.11.2021. 10:20

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini je finansirao liječenje i dijagnostiku za 144 djece, a prošle godine za 107.

U ovom fondu Srni su rekli da je do sada u ovoj godini odobreno 187 rješenja, jer su pojedina liječenja produžavana više puta.

Troškovi Fonda solidarnosti za liječenje i dijagnostiku djece u inostranstvu u ovoj godini iznosili su 5,7 miliona KM, a trenutno se na liječenju u inostranstvu nalazi devetoro djece, dok 20 redovno ide na kontrole, dodatne intervencije i slično.

"Nažalost, iz godine u godinu primamo sve više zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu, te je u ovoj godini već do sada na liječenje upućeno znatno više djece nego u cijeloj prošloj godini", napomenuli su u Fondu.

Od 2018. godine, od kada je počeo sa radom Fond solidarnosti, ukupno je odobreno 508 rješenja i to za 324 djeteta, a za troškove liječenja odobreno je više od 16 miliona KM.

Zahvaljujući radu Fonda solidarnosti i djeca sa najtežim dijagnozama čije liječenje košta i po nekoliko miliona maraka dobili su šansu da se liječe.

Kao primjer iz Fonda su naveli da je za liječenje samo jednog djeteta oboljelog od rijetke bolesti, koje traje u kontinuitetu posljednje tri godine, do sada je izdvojeno skoro tri miliona KM, a samo u ovoj godini za liječenje ovog djeteta izdvojeno je oko 1,1 milion KM, što je i najskuplje liječenje u ovoj godini.

Sa ciljem da djeci i roditeljima osim finansijske pruži i moralnu podršku, Fond je organizovao brojne aktivnosti.

"Osim plišanih meda koje zahvaljujući donaciji 'Rotari kluba' iz Banjaluke poklanjamo mališanima koji odlaze na liječenje u inostranstvo, Fond solidarnosti je uspostavio saradnju i sa Društvom psihologa Republike Srpske s ciljem pružanja stručne pomoći porodicama djece koja moraju da se liječe u inostranstvu", napomenuli su u Fondu.

Psiholozi su na raspolaganju svim roditeljima, a ove usluge pružaju besplatno.

Jedan od osnovnih ciljeva osnivanja Fonda bio je i da prestane potreba da se sredstva za liječenje djece u inostranstvu prikupljaju putem humanitarnih akcija.

"Smatramo da je taj cilj i postignut i da je Republika Srpska sistemski riješila problem liječenja djece u inostranstvu, a humanitarne akcije za liječenje djece su svedene samo na sporadične i sve rijeđe slučajeve, što nije slučaj u zemljama našeg regiona", rekli su u Fondu.

U finansiranju Fonda učestvuje cjelokupno društvo, a najveći doprinos daju radnici koji, ukoliko to žele, svaki mjesec od svoje plate izdvajaju 0,25 odsto za finansiranje liječenja djece.

Osim neto plate zaposlenih, izvori finansiranja Fonda solidarnosti su i budžeti lokalnih zajednica i budžet Republike Srpske, pet odsto od kupovine službenih vozila javnih preduzeća, ustanova, institucija, izuzev Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i zdravstvenih ustanova, te donacije.

Kada je riječ o prihodima Fonda solidarnosti od lokalnih zajednica, oni se kreću u okviru planiranih, pa je u ovoj godini, tačnije do kraja oktobra, prihod Fonda po ovom osnovu iznosio oko 110.000 KM.

Trenutno se na računima Fonda nalazi 12.347.560 KM.


 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисија: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.