Problemi sa vodosnabdijevanjem

Gačani decenijama žedni 

  • 28.10.2018. 19:33

Kiša u Gacku danas nije prestajala, ulice su poplavljene ali slavine u domaćinstvima potpuno su suve. Problem vodosnabdijevanja u ovoj oštini datira više od dvije decenije, Gačani ne pamte ljeto da su se normalno napili vode. Ovo proteklo je kažu bilo najgore.

"Po noći dođe, po danu nema nikako, danas su isključivali, nešto su prikupili u vodovodu, izgleda da sada ima, do kada će biti ne znam. Problemi ostaju a izbori prošli, hoće li je biti Boga pitaj."
"Nismo imali vode ni kapi, ni kapi. Mi stanujemo na Vrtima na treći-četvrti sprat, nikako vode nemamo. Morali smo otići na selo. Kolaps, naši Gačani ne vode brigu o nama."
"Ne znamo kako ćemo se snalaziti, nikako. Ako ne bude vode moramo u flašama nositi," pričaju mještani Gacka.

Gačanima koji žive na višim spratovima zgrada voda stigne oko dva sata iza ponoći, ali čim se komšije sa nižih spratova probude i odviju česme vode nestane. Slabo kada voda potekne i kroz slavine seoskih domaćinstava.

Kao i na vapaje Gačana i na naša pitanja rukovodstvo gatačkog Vodovoda i opštine Gacko ostala su nijemi. Gačani u šali kažu da su jedini u Srpskoj koji su se obradovali kiši i pljuskovima, smatraju da će tek tada biti normalizovano vodosnabdijevanje. 

Kapacitet izvorišta sa koga se Gačani trenutno snabdijevaju nije dovoljan, vodovodna mreža je dotrajala pa su i gubici na mreži ogromni. Obećanja da se pravi vodovod Gačani slušaju punih 20 godina. 

"Od izbora do izbora idu obećanja, građani su ogorčeni, grad je na ivici zaraze. Po zadnjim informacijama koje smo dobili od načelnika odjeljenja za urbanizam građani Gacka mogu očekivati da se snabdijevanje vodom normalizuje za nekih 15 mjeseci, mada, poznajući metode rada opštinske uprave na sve to treba staviti jedan veliki upitnik," kaže Siniša Šuković, odbornik iz SNSD-a u Gackom.

Izvođači radova već su na terenu kažu odbornici vladajućeg SDS-a. Voda u Gacko će stići sa izvorišta iz sela Pridvorica. To što se Gačani proteklo ljeto nisu pošteno napili vodi krive su vremenske prilike, tvrdi vladajuća struktura. 

To je ispao ove godine, malo veći problem zato što u zadnje vrijeme stvarno nema kiše, nema padavina ali ja sam svjedok da je u Pridvorici vodovod počeo da se radi i mislim da bi u idućoj godini trebali riješiti taj veliki problem," rekao je Miroslav Vuković, odbornik iz SDS-a.


Dotrajala je i kanalizacija pa se voda vrlo često zadrži na ulicama. Zato u ovoj opštini nije čudno ako se ulica pretvori u rijeku, a trotoar u saobraćajnicu.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник