V.D. glavnog tržišnog inspektora

Gavrić: Benzinskim pumpama 136 prekršajnih naloga, kontrole i dalje traju

  • Извор: АТВ
  • 17.03.2022. 22:18

Inspekcija je od 5. marta započela kontrolu benzinskih pumpi u Republici Srpskoj jer je bilo primjetno svakodnevno mijenjanje cijena i velike gužve na pumpama, rekao je za ATV Radivoje Gavrić, vršilac dužnosti glavnog tržišnog inspektora.

Tom akcijom je pokrivena čitava teritorija Republike Srpske. Kako je naveo Gavrić, kontrole su trajale oko sedam dana, te i dalje traju.

“Kontrolom je obuhvaćeno oko 130 subjekata, odnosno, izvršeno je 130 kontrola od strane 40-tak inspektora u cijeloj Republici Srpskoj. Od tog broja, 70 kontrola je bilo neurednih, bilo je određenih nepravilnosti. Izrečeno je 136 prekršajnih naloga, što u novcima prelazi cifru od million maraka. Uz to, tu je i nezakonito stečena imovinska korist, dakle, to je daleko veći iznos”, istakao je Gavrić gostujući u emisiji “Dosije” na ATV-u.

On pojašnjava da cijene diktira tržište i cjelokupna situacija u kojoj se svi nalazimo. Svaka nabavka mijenja cijene, dakle distributeri dobivaju određene cijene i na osnovu tih cijena formiraju prodajne cijene.

“U formiranju prodajnih cijena postoji jedna uredba gdje se propisuje određena granica, uračunava se određena marža. Većina benzinskih stanica je izlazila iz tog okvira prekoračenja. Zadatak inspektora je bio da stabilizuju, odnosno da vrate taj nivo prekoračenja i u tome smo uspjeli”, rekao je Gavrić.

Dodaje da Inspektorat ne može uticati na nabavnu cijenu.

Podsjetio je da su inspektori od ponedjeljka krenuli i u kontrolu tržnih centara s ciljem da vide kakvo je tamo stanje kad je u pitanju zakon o obračunavanju marže.

“Kontrolisano je nekoliko trgovačkih centara sa prehrambenim proizvodima i imamo podatke da su i tamo utvrđeni prekršaji. Mi ćemo reagovati, tu sigurno niko neće biti pošteđen. Svi koji se ne pridržavaju zakonskih regulativa biće sankcionisani”, naveo je Gavrić.


Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.