Najagresivnija korovska biljka

Glavni udar polena ambrozije kreće ovog datuma: Alergični već imaju problema

  • Извор: Телеграф
  • 07.08.2023. 19:15

Alergični na polen ambrozije već su počeli da osjećaju zdravstvene probleme, a oni su još izraženiji zato što su se prethodnih dana pomiješali sa polenom drugih trava, kaže za Telegraf.rs rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović.

Ona upozorava da se najveći udar očekuje od 10. do 13. avgusta, i savjetuje alergične da krenu sa antihistaminicima, kako bi lakše podnijeli visoke koncentracije polena ambrozije. 

- Krenula je ambrozija ranije ove godine. Nije još u nekim velikim vrijednostima, bilježili smo 10, 15 polenovih zrna u toku čitave nedjelje, međutim, pomešala se sa polenom trave, pa sam i ja prva, koja sa antihistaminicima ne krećem prije 15. avgusta, počela još 1. avgusta - kaže dr Mitrović za Telegraf.rs.

Alergija na ambroziju se širi kao požar: Jedna namirnica smiruje simptome

Alergija na ambroziju se širi kao požar: Jedna namirnica smiruje simptome

Navodi da će udarne koncentracije polenovih zrna ambrozije biti između 10. i 13. avgusta.

- Maj je bio kišan, divno je zalio. Biljka je zelena, nikad zelenija, nije još u punoj fazi cvetanja, ali kad padne temperatura njoj će biti idealno - podsjeća sagovornica.

Ambrozija je, inače, da podsjetimo, najagresivnija korovska biljka. Granična vrijednost za ambroziju je 30 polenovih zrna u kubnom metru vazduha, jer je veliki alergen, dok je za ostale granična vrijednost 60.

Kako je ranije naša sagovornica objasnila za Telegraf.rs, alergični najviše problema imaju u jutarnjim satima, kako sunce izađe. Tada ova biljka otvara cvijet i kreće da emituje polen.

Muškarci mogu biti alergični na svoj orgazam - ovo su simptomi

Muškarci mogu biti alergični na svoj orgazam - ovo su simptomi

- Već u pet sati mora da se klimatizujete, kako počinje da sviće... Nikako ne treba otvarati prozore. Osoba koja je alergična može da otvori prozore ili izađe napolje tek 15 minuta nakon pljuska. Ako nema kiše, tek poslije podne, kada kreće da pada temperatura, može da izađe napolje. Sa sumrakom i biljka zatvara svoje elemente cvijeta u izvjesnoj mjeri - posavjetovala je Mirjana Mitrović.

Oni koji imaju probleme, po povratku iz prirode treba da promjene odjeću, operu kosu, da ne suše veš u spoljašnjim uslovima, da koriste klimatizovane i automobile i prostorije, i da prate kretanje polena, a u skladu sa tim i da usklađuju svoju terapiju i kretanje.

Obrt u slučaju djevojčice koja je umrla nakon obroka: Alergija nije uzrok?

Obrt u slučaju djevojčice koja je umrla nakon obroka: Alergija nije uzrok?

Takođe, oni koji su u mogućnosti, prema riječima naše sagovornice, mogu otići na Zlatibor ili na neku veću nadmorsku visinu gdje ovaj korov nije toliko invanzivan, ili u neku banju, kao što je Sokobanja, gde specifična struja utiče na vetar da se taj polen tu ne zadržava puno.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)