Veće plate od Nove godine

Gnjatić i Trivićeva o poboljšanju položaja prosvjetnih radnika

  • 16.10.2019. 16:38

„Opredjeljenje Vlade Republike Srpske je da u kontinuitetu poboljšava položaj prosvjetnih radnika i radnika zaposlenih u oblasti kulture“, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na sastanku sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Draganom Gnjatićem. 

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti povećanja platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture. 

„Planirana je izmjena platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture i u narednom periodu će biti urađene dodatne analize radi pravičnije raspodjele budžeta namijenjenog za plate zaposlenima u ovim oblastima“, pojasnila je Trivićeva. 

Ona je naglasila da će se i putem reforme obrazovnog sistema nastojati obezbijediti bolji položaj prosvjetnim radnicima jer oni rade veoma odgovorno posao koji je od posebne važnosti za razvoj Republike Srpske. 
Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da očekuje da će od 1. januara naredne godine biti povećane plate za sve zaposlene u obrazovanju i kulturi, ali i da će biti nastavljeno ujednačavanje platnih koeficijenata u skladu sa Memorandumom. 

„Nastavićemo saradnju kako bismo na pravičan način došli do povećanja platnih koeficijenata za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture. Najniža plata u prosvjeti sada iznosi oko 450 maraka, a sa najavljenim povećanjem bi trebala biti oko 600 maraka, dok bi plate do 1000 maraka trebale biti uvećane za deset odsto“, rekao je Gnjatić.

Podsjećamo da su početkom ove godine, nastavnici i zaposleni sa visokom stručnom spremom u obrazovanju i kulturi nakon 11 godina dobili veće plate u iznosu od najmanje osam odsto. To je bio prvi korak u realizaciji Memoranduma o zajedničkim mjerama za period od 2018-2020. godine, zaključenim 2017. godine između Vlade Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske, kojim je predviđeno da 2022. godine dođe do izjednačavanja plata zaposlenima u obrazovanju i kulturi sa ostalim budžetskim korisnicima.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм