"Илиџански борац"

Годишњица убиства српских војника у Чаклама

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2023. 07:35

Борачка организација "Илиџански борац" обиљежиће данас 29 година од убиства 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске у мјесту Чакле у федералној општини Трново.

Предвиђено је да у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима у 9.00 часова буде служена Света литургија, а потом парастос погинулим и умрлим борцима. Након тога ће у Чаклама бити положени вијенци, најављено је из Борачке организације "Илиџански борац".

Муслиманске снаге су 6. октобра 1994. године, прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, убиле 21 борца Војске Републике Српске.

Злочин је извршен на превару јер су муслиманске снаге тада, уз помоћ Унпрофора, прекршиле примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем се налазило командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Убијени су припадници Војске Републике Српске из Трнова и Источне Илиџе, а за тај злочин нико никада није одговарао.

Тог дана убијени су Ристо Анђић, Радмила и Тања Бјелица, Ненад и Стојанка Голијанин, Славко Кењић, Момчило Крстовић, Бранко Милић, Момир Минић, Славиша и Горан Мочевић, Перо Павловић, Велимир Поповић и Мирко Самарџија.

Убијени су и Ранко Самарџић, Васо Сикима, Никола Сикимић, Александар Видаковић, Светозар Шешлија, Жарко Ђогић и Ђуро Чанчар.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм