Јесен 1995. године

Град страдалник и град херој - у Мркоњић Граду служен парастос жртвама акције Маестрал

  • Извор: АТВ
  • 10.10.2023. 19:21

Чедо Аничић се те јесени 1995. године, каже, живо сјећа и данас. Ти дани се не заборављају. Тада војник, каже, бранио је свој град, породицу, кућу. Прича да нема породице која тих дана није изгубила неког.

"Ја сам изгубио рођеног брата у том рату, тад тај дан. Многи моји приајтељи су остали, страдали у овом граду. Послије смо их нашли у масовној гробници. Имао сам супругу, двоје дјеце, остали су у граду, избјегли су без мене, нашао сами их у Бањалуци“, прича Чедо Аничић из Мркоњић Града.

Здружене снаге Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ, уз помоћ НАТО-а, у септембру и октобру 1995. године удариле су на 13 западнокрајишких општина. Убиле су 2.014 српских војника и цивила, а протјерале 120.000 Срба. 

"Све невине жртве западнокрајишких општина, поготово оних у Мркоњић Граду који су побијени на својим њивама, огњиштиам и кућном прагу, не да нису заборављени него су постали арматура над којом и данас чувамо и градимо Републику Српску“, рекао је предсједник Народне Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић. 

Ново хапшење Срба на КиМ

Ново хапшење Срба на КиМ

"Надам се да ће српске мајке и српски народ дочеакти некада да се тим монструмима суди и пресуди и да ће они да одслуже своју заслужену казну“, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић. 

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице. У Мркоњић Граду из највеће гробнице ексхумирано је 181 тијело, међу којима 81 цивил. У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

"Данас смо овдје да се поклонимо свима њима, да изразимо свје жаљење те да само можемо констатовати да правосудне институције на нивоу БиХ сљедећи примјер Хашког трибунала нису ништа предузеле а процесуирају ове страшне злочине који су се дешавали у љето и јесен 1995. године“, каже директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Виктор Нуждић.

Шта се крије испод Смедеревске тврђаве

Шта се крије испод Смедеревске тврђаве

"Свједоци смо у посљедње вријеме да оно што су наши борци и суграђани у протеклом рату створили да сада покушавају на све друге начине да анулирају и да припишпу на неког другог“, рекао је начелник Мркоњић Града Драган Вођевић. 

Град страдалник и град херој - ти епитети прате Мркоњић Град од јесени 1995. године. Његови становници дигли су свој град из пепела, и чувају успомену на страле суграђане и страдање које су преживјели. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм