Praznik Hristovog vaskrsnuća

Građani se pripremaju za Vaskrs

  • Извор: АТВ
  • 22.04.2022. 19:15

Pripreme za najveći hrišćanski praznik uveliko traju. Građani na tržnici razgledaju, biraju i pazare namirnice kojima će obogatiti vaskršnju trpezu. Ove godine ona je, kažu, nešto skuplja. Posebno riba i meso. Za praznike se, ipak, uštedi.

“Evo upravo smo išli u nabavku, malo su cijene ozbiljnije nego prošle godine”.

“Jesam, sve onako kako treba, supa, pečena jagnjetina, mladi krompir, jaja malo povrća i to je to. Meso je najviše poskupilo. Platili smo po 22.50 marake po kilogramu jagnjetine”.

“Mada se mi uvijek pripremamo, uvijek malo moramo i pripreme napraviti, malo uštediti koji dinar sa strane, ali to je naš praznik i spremamos se”, rekli su ovo građani Banjaluke.

Na banjalučkoj tržnici za svakoga po nešto. Trgovci kažu ovih dana je življe nego prethodnih. Može se zaraditi i koja marka više bez obzira na veće cijene. Najviše se kupuju jaja. A posla ne manjka u mesnicama i ribarnicama. Pa tako svježu prasetinu građani mogu pronaći po cijeni od 15 KM. Dok bi za teletinu morali izdvojiti i do 19 KM.

“Jaja su sad domaća, ona što koke hodaju, pet maraka deset komada”.

“Prodaja ide dobro, ovo je velika nedjelja, narod posti većinom uzimaju i voće i povrće. Cijene voća i povrća su malo poskupile”.

“Ovo sam pripremila sad za praznik za Vaskrs, ove korpice. Korpice su deset maraka, pripremila sam šarena jaja dole, ona su po marku, imala sam domaća jaja, to sam prodala”, pričaju prodavci.

Dobre vijesti pred najveći praznik stigle su u "Mozaik prijateljstva", banjalučko udruženje građana u kome imaju i javnu kuhinju. Od Vlade Republike Srpske dobili su 130.000 maraka. Iskoristiće ih da za korisnike pripreme bogatiju trpezu i pripreme svečani ručak. 

 “Očekuje se između 300-500 ljudi. Dvije sale biće pune. Ljudi će dobiti najljepši obrok. Prvo što će biti s ljubavlju napravljen. Drugo biće sarma, supa, meso, kolači, pite. Nešto neuobičajno da budem iskren pogotovo danas to nije nimalo jednostavno”, izjavio je Miroslav Subašić, predsjednik Udruženja “Mozaik prijateljstva”.

Vlada Republike Srpske je povodom vaskršnjih praznika uplatila jednokratnu pomoć od 357.000 KM svim javnim kuhinjama u Srpskoj.


Тагови: