Zabranjen im ulazak u zemlju

Granična policija: 12 stranaca vraćeno sa granice - nisu ispoštovali mjere

  • Извор: АТВ
  • 27.12.2021. 20:02

Nova godina i Božić kucaju na vrata, a s njima su nam pokucali dijaspora i stranci. To je stvorilo duge kolone na graničnim prelazima. Dok državljani BiH u zemlju ulaze bez problema, stranci, zbog pandemije, prođu nešto rigoroznije mjere. U ovom mjesecu granična policija ih je vratila 12-oro jer nisu ispoštovali uslove za ulazak u BiH.

"Moraju da imaju ispunjen jedan od tri uslova: negativan test – PCR ili antigenski, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da su prebolovali virus. Od ovih uslova izuzeti su državljani Srbije, Crne Gore i Hrvatske, ako direktno u BiH ulaze iz tih zemalja", rekao je Igor Kajtez, komandir Jedinice granične policije Gradiška.

BiH je na “kovid mapi” označena kao područje visokog rizika. Zato bh državljane koji krenu vani da proslave praznike, tamo sačekaju rigoroznije mjere.

Zaposlenje, obrazovanje, zdravlje, posjeta rodbini, to su najčešći uslovi za ulazak u zemlje EU. A i ako ispunite te uslove, tu nije kraj. Ne zaboravite da spakujete negativan PCR test. Uz to, nemoj te da vas iznenadi i ako vas u nekoj od zemalja dočeka karantin. Takođe, sve češće je neophodno i da imate potvrdu o potpunoj vakcinaciji.

Ipak, prije nego što krenete, valjalo bi da provjerite uslove, jer se često mijenjaju. Vodite računa i o potvrdama. Za sada su u nekim državama naše potvrde o vakcinaciji nevažeće. 

DANSKA

Danska priznaje samo sertifikate o vakcinisanju iz zemalja EU i Šengena, zemalja OECD-a i trećih zemalja ekvivalentnih EU Digitalni COVID sertifikati (od susjednih zemalja na listi priznati su samo sertifikati koje izdaju Srbija i Sjeverna Makedonija). 

NJEMAČKA

Moraju prijaviti dolazak i predočiti dokaz prijave prilikom ulaska. Period samoizolacije u trajanju od 10 dana.

AUSTRIJA

Ako lice ne posjeduje negativni rezultat PCR testa (uz dokaz o vakcinaciji ili oporavku), potrebno je izvršiti registraciju i odmah započeti karantin. Karantin se smatra završenim čim se dobije negativan rezultat testa.

ŠVEDSKA

Test na atitijela neće biti odobren. Imajte na umu da se test mora uraditi prije polaska, da ne bude stariji od 48 sati. Nije moguće testirati se po dolasku na granicu sa Švedskom.

Bez problema možemo u Srbiju, Crnu Goru, Mađarsku. Od daljih lokacija, nešto lakše od ostalih će nam podići rampe u Španiji i Brazilu.



Тагови:
  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.