X-bon

Хапшења због превара, изнуда и прања новца

  • 07.03.2024. 19:27

Раскринкани су херцеговачки преваранти на интернету. Бавили су се кладионичарским дојавама и згртали новац. Само једног Невесињца ојадили су за више од 40.000 марака. Осумњичено је седам лица а ухапшено шест јер је у питању и једна трудница.

"Начин на који су то радили да су путем друштвених мрежа слали одређене лажне Х-бонове које су други под пријетњом уплаћивали и на тај начин прибављали одређену противправну имовинску корист, а користећи пријетњу да то ураде", каже Синиша Лакета, начелник ПУ Требиње.

Преваранти који су пали у полицијској акцији Х-бон су из свих дијелова Херцеговине, по два лица су из Требиња и Мостара, а по једно из Читлука, Чапљине и Фоче. Полиција је претресала на шест локација, узела доказе и два лица предала Тужилаштву.

"Полицијски службеници ПУ Требиње и Управе криминалистичке полиције, настављају даље рад на документовању ових кривичних дјела", каже Лакета.

Превара, изнуда и прање новца то су кривична дјела која се овим људима стављају на терет. У требињском Тужилаштву имају пуне руке посла када су у питању ова дјела.

"У задњих пар година имамо преко 200 предмета који се односе на кладионичарске преваре у којима је осумњичено али и оштећено више лица како са територије БиХ тако и земаља региона али и из Европе и шире", каже портпарол Тужилаштва у Требињу, Срђан Вукановић.

Лажне дојаве и велике преваре на интернету грађанима нису изненађење. АТВ-ови саговорници опрезни.

"Користим играм, имам апликацију, нудили су ми, али ја сам стари мајстор, мени не треба нико да каже шта ћу ја играти. Н: Шта су вам нудили? Нудили неке дојаве за сигурни добитак", "Нисам ја имао али има са у друштву оних који имају са тим контакт и одвлачио сам их од тога јер ми се то не свиђа нити ме привлачи", "Немам ти ја проблема са тим друже, ја сам то баталио давно. Са тим дојавама немам проблема то је зло",  "Нисам насјео јер сматрам то преваром наравно", кажу саговорници.

У акцији Х-бон осим полицајаца из ПУ Требиње учествовали си и службеници МУП-а ХНК али и ПУ Фоча. Фочаци су и раније имали низ оваквих акција.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!