Kiša ugasila požare

Hercegovački vatrogasci sabiraju štetu

  • Извор: АТВ
  • 26.08.2021. 19:12

Kiša je ugasila požare, ostala je pustoš, štete su katastrofalne. Hercegovački vatrogasci su predahnuli i sabrali utiske. Sada sabiraju štete, vatra im je uništila opremu koja se što prije mora obnoviti. Najvažnije je kažu da nije bilo žrtava i izgorjelih kuća.

"Događale su nam se situacije kada bukvalno vodimo trku s vremenom, ko je brži mi ili vatra da spasimo pojedina gatačka sela. Ono što nam nedostaje od opreme su uniforme za šumske požare i čizme", izjave Aleksa Vučković, komandir ZVJ Gacko.

"Prvo poluvrijeme je završeno što se tiče požara na otvorenom ovdje u Hercegovini ali mi se moramo pripremiti za drugo. Imamo obećanje, dobićemo opremu, kako kolektivnu tako i ličnu", rekao je Radoslav Radmilović, komandir TVJ Bileća.

Koliko je borba sa stihijom bila teška i šta im sve sada treba direktoru Civilne zaštite Srpske ispričali su komandiri vatrogasnih jedinica iz svih opština Hercegovine. Najneophodnije je već na spisak za nabavku.

"Najneophodnija je kolektivna oprema, to su crijeva i mlaznice, nešto što se tiče auta i cisterni i naravno još lična oprema, čizme, odijela i ostalo", kazao je Zdravko Kašiković, komandir TVJ Trebinje.

Sve što je potrošeno i uništeno od opreme u narednih mjesec dana mora biti zanovljeno, kaže Milan Novitović. On ističe da će se na jednoj od narednih sjednica Vlade naći i prijedlog da hercegovački heroji ljeta budu i novčano nagrađeni.

"Izražavam ovom prilikom zahvalnost svim tim ljudima  ali ne želimo da to bude samo riječi zahvalnosti nego da jednostavno u budućem periodu osjete pomake kako u njihovom opremanju, kako u njihovoj ličnoj opremi kako u njihovim ličnim primanjima", ističe Milan Novitović, direktor RU Civilne zaštite Republike Srpske.

Kada su u pitanju lična primanja ovih ljudi tu su na potezu čelnici lokalnih zajednica. Baš zato će uskoro komandiri i Novitović za isti sto sa načelnicima i gradonačelnikom jer kažu o večim platama vatrogasaca se mora što prije pričati.



Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм