Obilježena godišnjica smrti

Herojski podvig majora Tepića koji se i danas pamti

  • Извор: АТВ
  • 29.09.2022. 18:37

Kako bi spriječio da naoružanje dospije u neprijateljske ruke - uništio ga je. Ali na jedini način koji je tada bio moguć. Minirao je skladište i u toj eksploziji stradao.

O tom herojskom podvigu majora Milana Tepića govori se više od tri decenije. Posebno danas kada je obilježena godišnjica njegove smrti. 

Kažu da je tog 29. septembra 1991. rekao vojnicima: Ja znam šta trebam uraditi. Do danas, posmrtni ostaci narodnog heroj Milana Tepića nisu predati njegovoj porodici jer to zvanični Zagreb ne dozvoljava. Počiva pod oznakom NN na zagrebačkom groblju u Miroševcu.

"Nije pristao ni na kakve pogodbe sa našim neprijateljima, to je čovjek koji je imao šanse da se izvuče iz takve situacije i da spasi svoju glavu, a dao je kompletnog sebe", kaže Nenad Bulić, predsjednik Skupštine Boračke organizacije Kozarska Dubica. 

"Jednom ljudi daju riječ - ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško" - napisao je u posljednjem pismu major Milan Tepić.

Pukovnik Mirko Trivić '91. bio je u Vojnoj školi u Beogradu. Sjeća se, kaže, tog herojskog čina. 

"Njegova pogibija u centru visokih vojnih škola, a posebno među mladim budućim oficirima koji se školuju da postanu oficiri je odjeknula sa posebnom čašću za žrtvovanje za državu za koju su se i oni opredijelili", kaže Mirko Trivić, penzionisani pukovnik. 

Sa majorom Tepićem u magacinu je ostao i devetnaestogodišnji vojnik Stojadin Mirković. Uprkos Tepićevoj naredbi, ni on nije htio da se preda. Predsjedništvo SFRJ je 91. godine Tepića proglasilo narodnim herojem, posljednjim i jedinim u proteklom ratu. Danas brojne ulice u Srpskoj, ali i Srbiji, s ponosom nose njegovo ime. 

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)