ATV

Афричка куга свиња

Ове године за свињокољ морате испунити одређене услове

  • Извор: АТВ
  • 11.10.2023. 07:19

Негослав Лукић, координатор за ветеринарство у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске, поручио је у "А јутру" да је ситуација са афричком кугом свиња тренутно повољна, иако ова зараза још увијек није потпуно побијеђена.

"Не можемо рећи да смо побиједили афричку кугу свиња, али смо спријечили ширење", рекао је  Лукић и апеловао на одговорност.

"Ми тренутно имамо идентификовано 1.115 жаришта. Од почетка eутаназирано 48.000", истакао је Лукић.

Како је рекао, тренутно немамо ниједно активно жариште, али је опрез и даље неопходан.

Главни републички инспектор за ветеринарство Владимир Милијевић поручио је да постоје појединци који неодговорним понашањем отежавају борбу против афричке куге.

Он је рекао да ће казне које су на снази уродити плодом, и најавио кривичне пријавe против неодговорних.

Говорећи о предстојећем свињокољу, Лукић је рекао да је клање свиња за властите потребе дозвољено, али да је потребно да се обезбиједи простор гдје се свиње кољу који се може опрати и дезинфековати. Потребно је ископати и јаме за збрињавање изнутрица и других нуспроизвода клања.


Велика полицијска акција у Градишци, у току претреси на више локација

Велика полицијска акција у Градишци, у току претреси на више локација

Такође, сви за свињокољ морају прибавити увјерење да је свиња здрава.

"Апелујемо на домаћине, као и на ловце, да се узорци на трихинелозу достављају ветеринарској станици", рекао је Лукић.

Још један услов је да, уколико се свиње налазе у зараженом кругу, обавезено је узети узорак слезине и тек уколико су и један и други узорак негативни може се користити месо.

"Надамо се да ће бити довољно меса. Нема мјеста паници, ми се уздамо у нашу домаћу производњу. На снази је мјера обиљежавања свих свиња и апелујем на све фармере да о трошку министарства обиљеже своје животиње.

Детаљније погледајте у видео прилогу:

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм