Prevencija raka grlića materice

HPV vakcina uskoro dostupna i u Doboju

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2023. 19:41

HPV vakcina uskoro bi trebalo da stigne i u dobojski Dom zdravlja. Od ove godine primjenjivaće se kao prevencija raka grlića materice. Preporuka je da se vakcinišu djeca oba pola uzrasta od 11 do 14 godina života i za njih će vakcina bti besplatna.

"Mi moramo prvo da uradimo da vidimo koliko imamo djece od 11 do 14 godine pa da vidimo koj je odziv. Bilo bi idealno da se i drugi vakcinišu ali opet ta vakcina priča se o cijeni od 100 evra što nije mala cifra", kaže Ana Ćeklić Stevanović, epidemiolog Doma zdravlja Doboj. 

Neki granicu obahvata pomeraju od 9 do 50 godine . Ipak ginekolozi smatraju da akcenat treba staviti na mlađi uzrast.

"Što se tiče starijih žena one nisu preporučljive, obično se preporučuje djeci koje nisu imale odnose i mlađim ženama koje nisu promiskuitetne", kaže Mladen Blagojević, načelnik Službe ginekologije JU Dom zdravlja Doboj.

Ne čeka ih lak posao, kažu zdravstveni radnici.  Otežavaju ga antivakseri i nerazvijena kulturu redovnog odlaska  ginekologu.

"To je negdje neka tabu tema, imamo čak žene koje kažu da nisu bile kod ginekologa nakon poroda a prošlo je više od 10 do 15 godina", kaže Marina Jotić Ivanović, ljekar porodične medicine.

Vakcina nije obavezna. Epidemilozi kažu da studije pokazuju da je bezbjedna i da je u pojedinim zemljama koje je duže primjenjuju smanjila karcinoma grlića materice. 

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина