Мирослав Дрљача

"Хрватска није одустала од планова да радиоактивни отпад складишти на локацији Трговска гора"

  • 27.02.2024. 13:28

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас да Хрватска није одустала од планова да радиоактивни отпад складишти на локацији Трговска гора, те да ће ове године бити објављен кључни документ - студија утицаја на животну средину.

Дрљача сматра да је Хрватска протеклих година тајно или полутајно радила на реализацији овог пројекта.

"Дуго година њихова је флоскула била да Черкезовац није приоритетна и једина локација. Међутим, све вријеме то је била прича за нашу страну", рекао је новинарима Дрљача.

Дрљача каже да четири године одгађања почетка складиштења радиоактивног отпада нису резултат реакција из БиХ већ чињенице да Хрватска није завршила све активности.

"Кључни момент у овој години је студија утицаја на животну средину. Видјећемо шта заиста у том документу пише и то је право вријеме да БиХ да своје примједбе и да на крају буде донијета одлука о томе како ће БиХ бранити своје интересе", рекао је Дрљача.

Предсједник Удружења грађана "Грин тим" Марио Црнковић рекао је да Хрватска наставља своје активности, те да се БиХ мора покренути.

Хрватска планира да 2026-2027, године користи средства Међународне агенције за атомску енергије за даљи развој пројекта на Трговској гори. Не преостаје нам ништа друго него да мобилизујемо академску заједницу и да се покренемо у рјешавању овог проблема", рекао је Црнковић.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граници са БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)