Начелник општине Нови Град

Дрљача: Локација Черкезовац у сваком погледу неприхватљива

  • 02.10.2023. 18:19

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас да је локација Черкезовац у сваком погледу неприхватљива за складиштење радиоактивног отпада и да је одлука Хрватске о избору ове локације политичка.

"Kад се погледа радијус од 20 километара ту су општине Бужим, Босанска Kрупа, Kрупа на Уни, Нови Град и Kостајница гдје живи више од 80.000 становника. То је површина од 500 километара квадратних, густина насељености је 150-160 становника по километру квадратном, што показује да такав објекат овдје не може бити", рекао је Дрљача.

Он је истакао да су у БиХ око три четвртине простора на који потенцијални објекат може утицати, што Хрватска није узела у разматрање.

Дрљача је навео да до скоро нико није имао податке за ту спорну локацију, што говори да је избор политичка одлука.

Он је навео да су теренска истраживања у Новом Граду почела данас, а да су у Хрватској раније завршена.

"Само истраживање није довољно да Хрватска одустане од своје намјере, али је важно да имамо податке јер сигурно је да ће и Хрватска морати да предочи резултате истраживања. Сматрам да је битан контакт са Секретаријатом ЕСПОО конвенције", рекао је Дрљача и додао да је прилика за рјешавање овог проблема судски спор.

Он је навео да се често чује како је БиХ споро реаговала када је ријеч о проблему Трговске горе.

"Хрватска је давне 1999. године одредила Черкезовац као локацију, што говори да ни они нису имали искорак. Мислим да уз додатни напор БиХ може доћи до циља. За нас је ова локације неприхватљива", рекао је Дрљача.

У Новом Граду данас је озваничен почетак истраживања на подручју утицаја планиране изградње одлагалишта радиоактивног у општини Двор у Хрватској.

Министар за посторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник разговарао је са руководиоцима надлежних институција и стручних тимова из Републике Српске и Федерације БиХ, те начелником општине Мирославом Дрљачом.

Након тога делегацију су посјетиле и насеље Млакве, локацију најближу Черкезовцу, гдје су почела истраживања.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм