Mrkonjić Grad

Igumanija Stefanija - čuvar manastira Medna

  • Извор: РТРС
  • 24.04.2022. 13:54

Manastir Medna, nadomak Mrkonjić Grada, datira iz 2018. godine dolaskom monaštva i pripada bihaćko petrovačkoj eparhiji. U selu Medna, u istoimenom manastiru, prošle godine ustoličena je prva igumanija, mati Stefanija.

Manastir Medna posvećen je Svetim mučenicima medljanskim Serafimu igumanu, Avakumu i Mardariju. Oni su bili hercegovački monasi i medljanski mučenici. Njihove mošti otkrivene su voljom Božjom i promišlju jedne mještanke kojoj su se mučenici godinama ukazivali.

Radost monaškog poziva donijela je mati Stefanija iz sunčane Kalabrije na Siciliji. Petnest godina sama je obnavljala tamošnji hiljadu godina star grko-pravoslavni manastir vaseljenske patrijaršije.

Malo ko zna da je južna Italija nekada bila Velika Grčka, te da je zemlja otaca, mučenika, jerarha, i 43 hiljade manastira. Stanovnici malog mjesta Seminara u Kalabriji godinama joj nisu htjeli nazvati ni dobar dan, a danas je ona počasni građanin upravo ove varoši.

- Kada je mitropolit poslao mene u Kalabriju ja sam mislila: "Pa dobro, otići ću, pomoći ću, vratiću se". Italija jeste lijepa. Kada je Bog stvarao svijet, na nju je izlio baš bogatstvo svog umijeć i ljepote koji nosi kao Bog, a kod njega nema greške! U početku bilo je teško, jer osim "ćao" ništa drugo nisam znala da kažem!. Јužna Italija je specifična po toj mafiji, li ja dolazim iz Nikšića, tamo su ljudi vispreni i mislim da sam se dobro uklopila! Samo sam jedno željela, da me shvate kao svoju! Uspjela sam da doprem do njih! - kaže mati Stefanija igumanija manastira Medna.

Ljubav u vjeri pokazuje se djelima, kaže igumanija Stefanija. Danas, nakon 37 godina života u Hristu, Božjom voljom i promišlju, najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, dočekuje uz narod Republike Srpske u manastiru Medna i to je za nju velika radost.


Тагови: