Inspekcija u pojačanim kontrolama

  • 10.03.2021. 19:47

"Imate obavještenje na ulazu koji broj osoba je dozvoljen"? "Dozvoljeno je 50 osoba. Jeste". "I ništa preko toga"? "Ništa"! "U principu vi ste prilagodili svoj rad trenutnoj epidemiološkoj siutaciji"? "Jesmo, potrudili smo se da ispoštujemo sve i jedan uslov koji je Krizni štab zadao"? "Jeste li obezbjedili maske na ulazu za goste"? "Jesmo, svim gostima koji nemaju svoju masku, ponudimo, našu pošto su obavezene u lokalu". "Radno vrijeme je do 22H"? "Jeste"!

Ovo je samo jedna od 4.223 inspekcijske kontrole poštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima koju su inspektori obavili u proteklih desetak dana.

 
U 171 slučaju subjekti su zatečeni u prekršaju..e da se poštuje dozvoljen broj osoba u okviru objekta, pored toga korišćenje lične zaštiten opreme i naravno poštovanje propisanog radnog vremena", rekla je Milica Matijević, glavni Republički zdravstveni inspektor Republike Srpske. 

Inspektori su u kontrolama proteklih nekoliko dana izrekli kazne u iznosu od 225.000 maraka. Za četiri objekta izrečena mjera privremene zabrane rada. Konobari kažu da su u pandemiji silom prilika i sami postali inspektori i "loši policajci" koji opominju goste i klijente.

"Trudimo se da ispoštujemo sve što je Institut zadao, da nosimo maske kako treba, sugerišemo gostima koji dođu da stave maske, da ih ne sjeda za sto više od četvoro i trudimo se u suštin maksimalno da ispoštujemo sve. Trude se da sarađuju, ali desi se i negodovanje, desi se i da napuste lokal, da ne stave maske, da ih sjedi više od četvoro za jednim stolom pa ih moramo opominjati", istakla je Aleksandra Dubravac, konobar. 

Bolje je da poštujemo mjere i radimo, nego da nas zatvore skroz - kažu radnici i njihovi poslodavci u ugostilteljskom i uslužnom sektoru. 

Svi koji poštuju mjere i organizuju svoj rad u skladu sa preporukama, ne trebaju da brinu zbog dolaska inspektora kažu u Inspektoratu. Oni nesavjesni treba da imaju na umu da jedan dolazak inspektora u toku dana ne znači da su izuzeti od ponovne posjete.