Саопштење

Институт за јавно здравство: Добровољно и анонимно савјетовање и тестирање на ХИВ/АИДС

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2023. 08:14

Поводом Свјетског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, у Центру за добровољно, повјерљиво и анонимно савјетовање и тестирање Института за јавно здравство Републике Српске организује се тестирање на ХИВ/АИДС, хепатитис Б и Ц.

У Институту за јавно здравство Републике Српске речено је Срни да ће тестирање бити организовано данас од 15.00 до 20.00 часова, док ће се за тестирање користити брзи тестови, крв из прста.

Из Института позивају све заинтересоване грађане , посебно младе, уколико су се ризично понашали или сумњају да су били изложени вирусу ХИВ-а, а желе сазнати и провјерити свој ХИВ-статус, да дођу у Центар да се тестирају.

Тестирање је, како су навели у Институту, анонимно, повјерљиво и бесплатно и није потребан никакав документ нити упутница породичног љекара.

- У оквиру тестирања обезбијеђено је савјетовање прије и послије тестирања у циљу унапређења знања о ХИВ/АИДС-у, начинима и путевима преношења ХИВ-а, а посебно мјерама за спречавање преношења ове болести - навели су у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Свјетски дан борбе против АИДС-а или сиде обиљежава се 1. децембра. Болест је откад се појавила 1981. године у САД до сада однијела више од 25 милиона живота. Свјетски дан борбе против сиде обиљежава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са обољелима, установљена је 1991. године.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.