Прва беба у Српској

Ирина је на свијет стигла минут послије поноћи, а друга беба пола минута након ње

  • Извор: АТВ
  • 01.01.2024. 19:20

„Ја сам Петра, а ово је Ирина.“

Ирина Ландека је прва беба рођена у Републици Српској у 2024. години. На свијет је мала Бањалучанка дошла минут иза поноћи, тешка три килограма и 550 грама и дуга 54 центиметра. Она је најљепши новогодишњи поклон који су њена мајка Петра, али и цијела породица, могли пожељети. 

„Пород је прошао одлично уз најбољу докторицу – др Родић, тако да је било супер.“ -У колико сати сте се породили? – „У 12 и један минут, чекали смо, тако да је било на кнап, али ето, новогодишњи пакетић је стигао“, рекла је Петра Ландека, мајка прворођене бебе у Републици Српској.

Већ јутрос је добила и вриједне поклоне. Златник за прворођену бебу стигао је у УКЦ од предсједника Републике Српске. Уручио га је директор Центра, Владо Ђајић.

„Честитам родитељима, а бебама, дјеци новорођеној да безбрижно и срећно живе у нашој стабилној, напредној и безбједној Републици Српској“, поручио је Владо Ђајић.

Новог становника Бањалуке наградио је и градоначелник. Каже, даровање прве бебе у Новој години је лијепа традиција која траје деценијама уназад.  

„Љепших новогодишњих поклона нема од ових које смо добили и ми као град, и Република и ова породица. Од оног тренутка када се дијете роди, ми честитамо рођење и дамо мале поклоне за свако новорођено дијете, Бањалука даје 500 КМ“, изјавио је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Oдмах иза поноћи била су два порода на УКЦ-у. Ирина је на свијет дошла само пола минута прије друге бебе у Српској.

„Први становник је била цурица, која је тешка три kg и 550 грама. То је друго дијете пацијенткиње из Бањалуке. Друга је одмах негдје око пола минуте иза тога, порођена царским резом. Пацијенткињи је друго дијете. Она је из Котор Вароши. породила је мушку бебу, 3 kg 500“, рекао је Миле Бокан, доктор на Клиници за гинекологију и акушерство.

У дежурству 31. на 1. било је 13 порода. Дежурни љекари кажу, све је прошло у најбољем реду.

Пратите нас и путем Вибера