Arheološko blago

Istraživanje crkve u Ljubinju otkrilo vjekovne tajne

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2022. 19:11

Mala ljubinjska crkva krila je ali i dalje krije velike tajne. Naizgled mala i uređena ali kada se u nju zakorači ugledamo još tri crkve.

"Interesantna je jer je jedna od najstarijih religijskih, kultnih i duhovnih mjesta  na ovim prostorima. Naime, prilikom arheološkoh istraživanja 2014. godine arheolozi su otkrili da je ovdje bila crkva u peiodu od 4 do 6 vijeka da je bila u periodu 10-12 vijek i da je bila u periodu 14 do 15 vijeka", kaže Rade Likić.

Crkva u Ljubinju je pravo arheološko blago. Arheolog Ivana Grujić kaže da je svako kopanje otkrivalo vjekovne tajne

"Ti ostaci govore o jednom izuzetno značajnom mjestu samog Ljubinja  u ranom srednjem vijeku odnosno u rimskom periodu kada je tu prolazio rimski put ali sjedoče o tome i broj grobova i srednjevjeknovne  nekropole  a i sadašnje da je oduvijek zu postojalo naselje koje je brojalo znatan broj stanovnika", izjavila je Ivana Grujić, arheolog i direktor Muzeja "Hercegovine".

U pisanim spisima crkva na ovom mjestu se pominje 1585 godine a sada njena obnova traje punih devet godina i još nije završena. Za Hercegovinu ova vijest nije nikakva novost jer gdje god se zakopa u ovom kršu otkrije se bogata istorija. Slični primjeri su manastir Tvrdoš ali i u Petropavlom manastir. 

Zato arheolozi kažu da je najjužnija regija jedno neprocjenjivo arheološko blago zbog čega je potrebno organizovati sistematska istraživanja.


Тагови: