Toskana

Grad utišao crkvena zvona zbog turista, mještani se žalili

  • Извор: Индекс
  • 09.08.2023. 13:25

Mještani jednog grada u Italiji požalili su se da ne mogu spavati nakon što su zvona na crkvenom tornju, koja zvone već 500 godina, utišana preko noći na zahtjev turista.

Grad Pienza u Toskani, koji je na popisu UNESCO-a, poznat je po svojim građevinama iz 15. vijeka, poput katedrale u Pienzi i palate Piccolomini, ljetne rezidencije pape Pija II. 

Toranj crkve sa satom prije je zvonio svakih 30 minuta. No, nakon niza pritužbi turista da im zvona ne daju spavati, donesena je odluka da se utišaju između 22 i sedam ujutro.

Skandalozno saopštenje Dinama - Za sve krive AEK?

Skandalozno saopštenje Dinama - Za sve krive AEK?

Pritužbe su dolazile od stranih gostiju koji su boravili u pansionima, posebno ljeti, kada je vjerovatnije da će ostavljati otvorene prozore preko noći. 

"Primili smo pritužbe od nekoliko vlasnika pansiona", rekao je Manolo Garosi, gradonačelnik Pienze, za The Telegraph. 

"Uglavnom su bili s imanja koja su blizu glavnog trga i samim time blizu zvonika", dodao je.

Citat kojim potkopavaju Srbe je izvučen iz konteksta

Citat kojim potkopavaju Srbe je izvučen iz konteksta

Iako je ovaj potez umirio turiste, nisu svi mještani zadovoljni tom odlukom.

Neki tvrde da su zvona "dio gradskog tkiva", dok drugi kažu da teško spavaju bez redovne zvonjave koju su navikli slušati cijeli život. Garosi brani odluku. 

"Nismo jedini koji to rade. I drugi gradovi koji imaju zvonike učinili su istu stvar", kaže.

Sve više turista

U međuvremenu, druge destinacije u Italiji bile su prisiljene ograničiti broj turista jer je broj gostiju naglo porastao nakon pandemije. U maju je turistička regija Trentino Alto Adige uvela nova pravila koja ograničavaju broj gostiju koji u njoj mogu prenoćiti.

Ministar turizma Arnold Schuler rekao je za CNN da je regija "dostigla granicu" broja turista koje može primiti. Više se ne smiju otvoriti pansioni, Airbnbovi ili hoteli osim ako se postojeći ne zatvore.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)