Hašani

Izgrađena autentična replika kuće Branka Ćopića

  • 31.07.2020. 19:14

Na mjestu gdje je rođen i gdje je djetinjstvo proveo veliki srpski pisac Branko Ćopić, izgrađena je autentična replika njegove kuće. Od praga do krova, sve je rađeno sa puno pažnje i posvećenosti.

Mi smo ovdje da vratimo barem mali dug našem pjesniku i književniku ali i njegovom kraju – Hašanima koje je on tako snažno volio, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

"Branko Ćopić je nesumnjivo nezaobilazno mjesto našeg identiteta, našeg odrastanja i našeg školovanja. Na tim vrijednostima i tim principima o kojima je on govorio školovane su mnoge generacije, pa i moja. Ideja da se napravi autentična kuća rođenja i življenja Branka Ćopića nije od skoro, ona je odavno bila prisutna, ali je u ovom vremenu realizovana", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Ovo je prvi važan korak kojim je vraćen Ćopićev duh u ove krajeve, ali na tome se neće stati. Plan je da budu izgrađeni i drugi sadržaji predviđeni projektom "Bašta sljezove boje". 

"Završetkom replike autentične kuće Ćopića mi smo zaokružili prvu kulturnu rutu koja će povezivati Hašane, Stričiće i Kozaru i na taj način povezati Ćopića, Kočića i Kulenovića", istakla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

"Vrijeme 21. vijeka je vrijeme kada mlađi naraštaji i djeca čitaju književna djela uz pomoć nekih drugih alatki, uz pomoć drugih uređaja i ono što mi moramo uraditi kao resorno nadležno ministarstvo jeste da Branka Ćopića približimo i toj generaciji koja dolazi", naglasio je Srđan Rajčević, ministar za naučno – tehnološki rad, visoko obrazovanje i informciono društvo Republike Srpske. 

Ćopić nam je otvorio put za napredak, on je pečat našeg kraja, kaže načelnik opštine Krupa na Uni. 

"S ovim smo se vratili u jedan novi život, oživjeli smo Hašane, oživjeli smo Branka Ćopića. Ovo je pokazatelj da se krenulo sa mrtve tačke", rekao je Mladen Kljajić, načelnik opštine Krupa na Uni. 

Projekat "Bašta sljezove boje" osmišljen je 2015 godine, povodom vijeka od rođenja Branka Ćopića koji spada u najčitanije i najbolje srpske pisce 20. vijeka. Najviše je stvarao za djecu, a neka od njegovih najpoznatijih djela su "Ježeva kućica", "Doživljaji mačka Toše", "Orlovi rano lete" i "Magareće godine". 

Pričaće dugo i s ljubavi, ali samo lijepe stvari. Samo lijepe stvari, jer to jedino ostane iza čovjeka. Ovo su riječi Branka Ćopića, a mi čuvajmo njegov put i njegova djela. 

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.