UG "Vazduhoplovac"

"Izgradnja Centralnog spomen obilježja prevazilazi nadležnosti Grada"

  • Извор: АТВ
  • 02.08.2023. 12:46

Izgradnja Centralnog spomen obilježja jeste nacionalno pitanje koje uveliko prevazilazi nadležnosti Grada i u formalnom i u suštinskom smislu, rečeno je iz Udruženja građana "Vazduhoplovac".

"S obzirom na to da je pokrenuta šira javna rasprava o izgradnji Centralnog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godina, Udruženje građana "Vazduhoplovac" je stanovišta da izgradnja Centralnog spomen obilježja jeste nacionalno pitanje koje uveliko prevazilazi nadležnosti Grada i u formalnom i u suštinskom smislu.

Ističemo da je nekorektno pojedinačne usmene saglasnosti prikazivati kao opšti konsenzus svih organizacija nastalih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, a pri tome u Odboru za izgradnju, bez davanja mogućnosti predlaganja i izbora, imenovati samo predstavnike Gradske boračke organizacije Gorana Rogića.

Nadalje, smatramo da ova pitanja mora u svoju nadležnost preuzeti Vlada Republike Srpske, a predsjednik Srpske na osnovu svoje ustavne nadležnosti da obezbijedi narodno jedinstvo i opšti konsenzus po pitanju lokacije i idejnog rješenja, navode iz ovog udruženja.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: