Veterani Republike Srpske

"Nije korektno pojedinačne usmene saglasnosti prikazivati kao opšti konsenzus"

  • 01.08.2023. 09:49

Nije korektno pojedinačne usmene saglasnosti prikazivati kao opšti konsenzus svih organizacija nastalih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata kada se radi o izgradnji spomen obilježja, navode iz organizacije Veterana Republike Srpske.

Saopštenje prenosimo u potpunosti:

"S obzirom na to da je pokrenuta šira javna rasprava o izgradnji Centralnog spomen obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991-1995. godine pri čemu se tvrdi da je data saglasnost i od strane ”Veterana Republike Srpske”, tvrdimo da je saglasnost data samo u smislu potrebe da se konačno uđe u ovaj nacionalno odgovoran posao.

Radna grupa za izgradnju Spomen obilježja traži razgovor sa Stanivukovićem

Radna grupa za izgradnju Spomen obilježja traži razgovor sa Stanivukovićem

Međutim, tu usmenu saglasnost tumačiti kao bezrezervno prihvatanje lokacije i idejnog rješenja jeste zloupotreba.

Posebno je nekorektno pojedinačne usmene saglasnosti prikazivati kao opšti konsenzus svih organizacija nastalih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, a pri tome u Odbor za izgradnju bez davanja mogućnosti predlaganja i izbora imenovati samo prrdstavnika Gradske BO, gospodina Gorana Rogića.

Đajić i Ninković grade spomen obilježje borcima Zelenog vira

Đajić i Ninković grade spomen obilježje borcima Zelenog vira

Upravni odbor VRS je stanovišta da izgradnja Centralnog spomen obilježja jeste nacionalno važno pitanje koje uveliko prevazilazi nadležnosti Grada i u formalno pravnom i u suštinskom smislu.

Zato smo na svojoj sjednici zaključili da ovo pitanje mora u svoju nadležnost preuzeti Vlada Republike Srpske, a Predsjednik Republike Srpske na osnovu svoje ustavne nadležnosti da obezbijedi narodno jedinstvo i opšti konsenzus po pitanju lokacije i idejnog rješenja, navode iz ove organizacije.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: