ATV

Najtraženija roba ovih dana

Jaja nisu drastično poskupila

 • Izvor: ATV
 • 06.04.2023. 20:15

Jaja su ovih dana itekako tražena. Vida ih na tržnici prodaje godinama. Njena sreća je, kaže, što ima redovne dobavljače i kupce. I pored silnih poskupljenja, jaja nisu drastično "skočila" sa cijenom.

"Jaja su tad bila 0.30, 0.35. Sad su 0.40 , a domaća ona su konstatno bila 0.50 ili 0.60. Sad su evo 0.60. 10 komada 5 maraka, bila su 10 komada 6 maraka, čak su malo i jeftinija. Školjka jaja je 15 maraka", kaže Vida Pomorac, trgovac.

Bez obzira na cijenu, zarada je uvijek ista. Veće cijene, znače manje kupaca.

"Nemamo kome podići cijene, tu je problem. Kvarljiva je roba, moramo je u roku prodat. Idemo na najnižu varijantu, da se samo može opstati", kaže Milena Arbadžić, trgovac.

Kupci kažu da im je jeftinije na tržnici nego u marketima. Ipak, i dalje je poskupo. 

- Cijene svaki dan idu u nebo i ljudi, nemaju, nemaju.

- Sve što je prirodno nije skupo i sve što je sa sela, nije skupo

- Sve je skupo, ali živjeti se mora. Ja se nadam da će ih malo spustiti pred Vaskrs.

Nije praksa da se u periodu praznika podižu cijene, kažu iz Udruženja živinara, ali navode i da nisu imali izbora. Podsjećaju da proizvođači iz Republike Srpske i dalje drže najnižu cijenu imaju jaja u regionu i da domaći proizvođači obezbjeđuju dovoljno za tržište.

"Računicama i prema saznanjima proizvođača, jaja su poskupila 35%. Za proizvodnju stočne hrane, koja je poskupila između 80 i 100 posto. Imali smo u jednom periodu rekordne visoke cijene nafte koji su u padu. Imamo poskupljenje energije. Imamo enormne poremećaje kad je plin u pitanju. Sve su to razlozi koji su doveli do nemimovnog povećanja cijena, pa između ostalog i konzumnih jaja", kaže Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara Republike Srpske.

Hoće li, kad se podvuče crta, cijena jaja odrediti koliko će ih išaranih biti na prazničnoj trpezi? Trgovci uvjeravaju da neće. Kupci će, već sljedeće sedmice, znati na čemu su.

Tagovi:
 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  Putopisna avantura sa našim Robertom Dacešinom._x000D_

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.