Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Jelena Vujičić prvi doktor kineskog jezika u BiH

  • Извор: Независне
  • 28.06.2023. 07:34

Jelena Vujičić nedavno je postala prvi doktor nauka iz oblasti lingvistike kineskog jezika u istoriji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njena doktorska disertacija ujedno je prva tog tipa u BiH.

"Oduvijek sam relativno lako usvajala strane jezike. Kada je došlo vrijeme da se upišem na fakultet, razmišljala sam o jezicima koji nisu tipični izbor ljudi sa ovih prostora. Tako sam došla na ideju kineskog jezika, jezika koji me je oduvijek fascinirao. Imala sam i želju da se bavim istočnjačkim kulturama, pa se moj izbor činio kao pun pogodak", kazala je Vujićićeva za "Nezavisne novine".

Prema njenim riječima, akademske 2012/13. godine upisala se na prvi ciklus osnovnih sudija, program Kineski i engleski jezik i književnosti.

Hapse Vagnerovce

Hapse Vagnerovce

"Na drugoj godini osnovnih studija sam kao stipendista Ambasade NR Kine i BiH dobila priliku da jednu akademsku godinu provedem na univerzitetu u Kini. Tada se moja ljubav prema kineskom jeziku i kulturi dodatno rasplamsala. Osjećala sam veliku odgovornost zbog toga što sam dobila takvu priliku, te sam vrijedno radila na usavršavanju. Kada sam se vratila u BiH te diplomirala na Filozofskom fakultetu, dobila sam priliku da se pridružim Katedri za sinologiju u profesionalnom smislu i budem birana u zvanje asistenta", kazala je Vujičićeva.

Kako ističe, tada je počeo njen profesionalni put, te se zbog daljeg usavršavanja upisala na master program, takođe na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

"Svoju master tezu odbranila sam 2018. godine, ocjenom 10. To je takođe bio prvi master rad iz oblasti kineske lingvistike u BiH. Tada sam bila veoma motivisana da se upišem i na doktorske studije i nastavim svoja istraživanja. Tokom doktorskih studija bila sam stipendista Ministarstva prosvjete NR Kine, učestvovala na mnogobrojnim međunarodnim seminarima i konferencijama te objavljivala radove i bavila se prevodima kako književnim tako i sudskim", kazala je Vujičićeva.

Mladić iz BiH opirao se hapšenju, povrijeđena dva austrijska policajca

Mladić iz BiH opirao se hapšenju, povrijeđena dva austrijska policajca

Prema njenim riječima, kineski jezik jeste težak, ali nipošto nije nemoguć za učenje.

"Mnogo je drugačiji od indoevropskih jezika koji se obično uče u našem okruženju, pa to ljudima stvara osjećaj straha od neuspjeha. Međutim, brojne generacije naših studenata mogu da budu pravi primjer toga da je kineski jezik moguće savladati", kazala je Vujičićeva, dodajući da je kinesko pismo možda jedno od najtežih aspekata kineskog jezika za učenje, ali, kako kaže, to je i najzanimljiviji dio.

U budućnosti planira da ostane ovdje, a kako kaže, njena najveća želja je da razvija sinološku nauku na našim prostorima.

"Želim da budem korisna svojoj zajednici i državi. Nadam se da ću sada moći napraviti prilike za druge mlade kolege, olakšati im put ka nauci. Volim da razbijam predrasude o kineskom jeziku, te rado ohrabrujem i druge da se njime bave", kazala je Vujičićeva.

Ogroman red za krofne kod djevojčice koja ih prodaje da pomogne ocu

Ogroman red za krofne kod djevojčice koja ih prodaje da pomogne ocu

Ona dodaje da je poznavanje kineskog jezika ogromna prednost u današnjem multikulturalnom i multijezičkom svijetu.

"Sa dobrom kompetencijom u kineskom jeziku posao možete naći veoma lako, to je aktuelna situacija kojoj svjedočim stalno. Ponude za posao su izrazito atraktivne i interesantne i dolaze iz cijele regije. Osim tog praktičnog aspekta, uvijek volim naglasiti da s poznavanjem kineske kulture i jezika možete proširiti svoje vidike i uljepšati svoj život na mnogo različitih načina", rekla je Vujičićeva, dodajući da je Kina interesantna zemlja i da ima mnogo toga lijepog da ponudi.

Kako kaže, trenutno učestvuje u nekoliko međunarodnih naučnih projekata sa partnerima iz Kine, Francuske i Letonije, dodajući da uz sve to uživa u radu sa talentovanim studentima.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: