Novi predmet

Kineski nastavnici stižu u Srpsku da podučavaju kineski jezik

  • 14.06.2019. 19:28

Kinezi su odavno stigli u Republiku Srpsku, a od sljedeće godine u škole stiže i kineski jezik. Za početak, učenici pet osnovnih i srednjih škola, oni koji to žele, dobiće novi predmet, a nastavnici stižu direktno iz Kine. 

Sve to dogovoreno je danas u Ministarstvu prosvjete i kulture gdje su ministarka i kineski ambasador utvrdili detalje. 

"Ja ću napomenuti da se ovdje radi o fakultativnoj, odnosno vannastavnoj aktivnosti, da je riječ o onim učenicima koji su iskazali interesovanje da uče kineski jezik i s obzirom na njihov veliki broj, tako je i formiran broj odjeljenja za vannastavne aktivnosti u školama širom Republike Srpske", kaže Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Kinezi će obezbjediti novac za dolazak nastavnika i opremanje učionica. Ambasador Ji Ping kaže da je uvođenje kineskog odlična stvar i da će poboljšati saradnju i komunikaciju u brojnim oblastima. 

"U proteklom periodu, saradnja između Kine i BiH je sve jača, ali pogotovo saradnja između Kine i Republike Srpske. Zbog toga nam treba još više studenata koji govore kineski jezik. Mi smatramo da je to suština uvođenja kineskog jezika u škole u Republici Srpskoj", ističe Ji Ping, ambasador NR Kine u BiH.

Interes za učenje kineskog jezika je velik, kažu u banjalučkom Konfucijevom institutu koji organizuje kurseve u nekoliko škola. Još se izučava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

"Pokazuje se da, jednostavno, mladim ljudima koji žele da napreduju, da im je kineski jezik jako bitan. Iz tog razloga, učenje kineskog jezika im poboljšava mogućnost zaposlenja, ne samo u našoj zemlji, gdje kineske kompanije dolaze, i radiće projekte u okviru inicijative "Pojas i put"", kaže Ljiljana Stević, direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci.

Ambasador Ji Ping je uvjeren da će, ako interes i dalje bude ovakav, kineski nastavnici morati u još nekoliko škola širom Republike Srpske. Neće im, uvjerava, biti problem da ih dovedu i rasporede gdje god bude potrebno. 

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм