Fond PIO

Joksimović: Uslovi za ostvarivanje prava za starosnu penziju dolaze postepeno

  • Извор: АТВ
  • 30.10.2021. 20:44

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, počevši od 1. Janura sljedeće godine, uslovi za starosnu penziju u Republici Srpskoj mijenjaju se postepenim povećanjem granice navršenih godina života za četiri mjeseca.

Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO Republike Srpske, rekao je za ATV da nije po srijedi izmjena ili dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, nego se radi o primjeni Zakona koji je u opticaju od 1.1.2012. godine i upravo tim Zakonom je propisano da se do uslova za ostvarivanje prava za starosnu penziju dolazi postepeno, ne odjednom.

„Zakon je propisao da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju prema prvom uslovu kad navrši 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja. Potom osigiranik koji nema te uslove stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, žena osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 58 godina i 35 godina staža osiguranja. To su krajnje granice koje je propisao Zakon. U ovom drugom uslovu, u 2021. godini, potrebno je da osiguranik ima 58 godina i osam mjeseci, a osiguranik žena u 2021. godini treba da ima navršenih 56 godina i osam mjeseci i 35 godina staža osiguranja. Iz ovoga se vidi da se pravo stiče kumulativno, iz ostvarivanja oba uslova. Nije moguće ostavariti pravo iz jednog uslova, osim izuzetno za policijske službenike“, rekao je Joksimović za ATV.

U narednoj godini potrebno je da osiguranik ima navršenih 59 godina života i 40 godina staža, i žena osiguranik treba da ima 57 godina života i 35 godina staža. On kaže da je Zakon propisao da se postepeno podiže starosna granica i to je praksa svih penzijskih sistema.



Тагови:
  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок