Novi Poseban kolektivni ugovor

Jujićeva pojašnjava ko ima pravo na punu platu prilikom bolovanja

  • Извор: АТВ
  • 10.09.2023. 20:00

Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srpske, gostujući za ATV rekla je da novim Posebnim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan 4. septembra, nije došlo do umanjenja u pravima zaposlenih, ali da su uvedena neka nova prava a neka su precizirana.

Kako kaže, neka prava su precizirana upravo iz razloga što je u prethodnom periodu prilikom primjene prethodnog Kolektivnog ugovora bilo različitih tumačenja u odredbama Kolektivnog ugovora.

Jedna od promjena je ta da je došlo do ograničavanja gornje granice kada je u pitanju naknada troškova prevoza za dolazak i povratak sa posla, te je utvrđena je gornja granica od 60 kilometara.

„Ono što je bitnija novina u ovom Kolektivnom ugovoru jeste da lica sa invaliditetom od najmanje 40 posto ili sa najmanje 70 posto tjelesnog oštećenja i za lica koja rade sa polovinom punog radnog vremena , za njih je naknada troškova prevoza uspostavljena bez obzira na udaljenost od kuće do posla. Novina je i obaveza koja je stavljena poslodavcu a to je da u okviru tri godine organizuje zdravstveni pregled za sve zaposlene koji su u njegovoj nadležnosti“, izjavila je Jujić za ATV.

Rekla je da u novom Kolektivnom ugovoru ima promjena kada je u pitanju privremena sprečenost za rad, odnosno, bolovanje. Ranije se naknada plate umanjivala za 30 posto za sve vrste bolovanja, a sada je došlo do određenih promjena.

„Sad smo napravili gradaciju u smislu da imamo 100 posto plaćeno bolovanje, to jest, naknadu plate za vrijeme privremene sprečenosti za trudnice u slučaju problema prilikom održavanja trudnoće. Smatramo ovo jednom značajnom novinom i podrškom pronatalitetnoj politici“, rekla je ministarka.

Jedna od novina, kada je u pitanju stopostotno bolovanje, jeste da će ono biti omogućeno za zaposlene oboljele od malignih bolesti i kod njege djece oboljele od malignih bolesti, kao i kod dobrovoljnog davanja tkiva, organa ili ćelija.

„U takvim slučajevima privremene sprečenosti za rad plata se isplaćuje u stopostotnom iznosu. Nadalje, imamo naknadu plate u iznosu od 90 posto u slučaju izolacije, kao što smo imali slučaj sa koronom. Imamo i situaciju gdje se priznaje 90 posto naknade plate u slučajevima oboljenja gdje su oboljeli oslobođeni participacije. Za sve ostale slučajeve ostaje i dalje 70 posto naknade plate za vrijeme privremene sprečenosti za rad“, pojasnila je Jujićeva za ATV. 

Gostovanje ministarke Senke Jujić u Centralnim vijestima ATV-a možete pogledati u video prilogu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.