Na mjesto direktora Doma "Rada Vranješević"

Kajkut podnio neopozivu ostavku, Šeranić potvrdio

  • Извор: АТВ
  • 02.02.2022. 19:00

Podnosim ostavku, prelomio je Vladimir Kajkut, direktor Doma "Rada Vranješević". Greške se dešavaju, i to ne smije da bude izgovor, kaže Kajkut, ali izgovor ponovo traži i u načinu na koji su o slučajevima zlostavljanja maloljetnih štićenica izvještavali mediji. Kaže da je bio izložen linču.

"Žao mi je što je proteklih dana zbog pogrešnog izvještavanja,a zarad senazacionalnih vijesti došlo do toga da smo imali i lični atak i linč na našu ustanovu i na radnike koji ovdje rade  i na mene kao osobu a naravno i na kraju na djecu koja ovdje žive", rekao je Vladimir Kajkut.

Ostavku je Ministar zdravlja i socijalne zaštite prihvatio. Alen Šeranić kaže da će Dom u budućnosti biti pod posebnim nadzorom ministarstva.

"Kroz razgvoroe sa komisijom, u smislu nekih preliminarnih nalaza, psootje elementi određene odgvornosti koji se vežu i za samo postupanje dirketora, kao rukovodioca ustanove i  moram reći da ja kao resorni ministar prihvatam odluku gospidna Kjakuta u smislu podnošenja same ostavke, a konačnu riječ će dati Vlada", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Kajkut ipak tvrdi da su sva saznanja i pritužbe djece prosljeđivali  policiji. U prvom slučaju, kaže, tužilaštava i centar za socijalni rad nisu sarađivali sa Domom. Pokrenut je disciplinki postupak protiv portira, ali  disciplinska komisija je na osnovu izjava svjedoka smatrala da nema dokaza da je bilo seksualne i drugačije zloupotrebe djeteta. 

"Deset mejseci po našoj prvoj prijavi na zloputporebu i sumnju djeteta Tužialštvo se oglasilo sa  naredbom o nespropvođenju istrage. Gdje vidite da smo u četiri-pet navrata, u relativno kratkom periodu, apelovali na nadležni cenatr za socijalni rad, da ovo nije najadekvatniji obilik zaštite za ovo dijete i da postoje određeni rizici njenog boravka u našoj ustanovi", dodaje Kajkut. 

Okružni sud u Banjaluci odredio je prije dva dana jednomjesečni pritvor portiru Doma, A.K., koji je zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju štićenicu, uhapšen krajem prošle sedmice.  Kajkut tvrdi da su drugi slučaj navodnog zlostavljanja, po pritužbi djevojčice vaspitaču,  policiji prijavili odmah. Danas se, o ovom slučaju, oglasilo nadležno tužilaštvo. 

"Zaprimili smo izvještaj banjalučke Policijske uprave protiv lica čiji su inicijali J.M. iz ovog grada osumnjičenog za krivično djelo polna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina.

Predmet je dodijeljen postupajućem tužiocu u rad", kazali su iz OJT Banjaluka.

Policija redovno patrolira oko doma, kako bi se djeca osjećala sigurnije. Za MUP RS, ovakvi slučajevi će biti prioritet. 

"Svi koji imaju, na bilo koji način,  saznanja o ugrožavanju djece, naročito djece koja nemaju roditelje koji nemaju staranje, maloljetnika, pozviam ih da na vrijeme obavjeste policiju. Policija će svakako dati tome prioriotet", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova. 

Dešavanja u domu ovih dana prate i Banjalučani. I samim tim su zgroženi.

"To je šok za Banjaluku. Nije odgvornost samo na direktoru, on je pošten čovjek pa je podnio ostavku jer za njegovog mandata se to desilo. To je razumljivo. To je užas ako je to istina, neko treba u zatvor zaglaviti. Trebao je davno, čim se to proširilo trebao je podnijeti ostavku. I ono drugo osoblje se treba dobro zamsiliti radi li ispravno. Vjerovatno je toga uvijek bilo pomalo, a sad se otkrilo, bolje ikad, nego nikad. Ovi treba neke kazne da dobiju, ako bude pošteno. Nek je podnio, izgleda da nije pazio na to, mogao je on to primjetiti, pretpostavljam", kažu građani.

Ko je šta primjetio, a ko nije, utvrdiće i vanredni stručni nadzor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite. Utisak je da su zakazali svi od pojedinaca u Domu do ministarstva, sistema, države. Svima njima je povjereno 110 djece u Domu.  

Тагови:
  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)