Васкршњи пост

Како црква гледа на то: Да ли се смије постити само првих 7 дана?

  • 12.03.2024. 10:06

Васкршњи пост почиње 18. марта и трајаће све до Васкрса који ове године пада 5. маја. Овај пост се сматра најригорознијим, а правила поста добро су позната вјерницима.

Већина вјерника ће почетак поста обавезно постити, што значи да ће првих 7 дана сигурно постити и изаћи на причешће. Али да ли је то дозвољено?

О томе је говорила вјероучитељка Андреа Кереш:

“Причешће је циљ сваке Литургије и централни дио наше заједнице са Богом”, тврди Андреа.

“Хришћани који живе литургијским животом и посте све постове се свакако причешћују на свакој Литургији, и током поста, и ван поста. А када додје пост – фокус је на духовном тренингу, а не да испостимо само седам дана да “зарадимо” Причешће. Све и да постимо 40 дана на води и хлебу, Причешће је немогуће зарадити. Увијек прилазимо недостојни, али нас Бог удостојава и позива нас да приђемо. Што не значи да треба да прилазимо било како!

Прилазимо са страхом Божијим, вјером и љубављу. И у посту се трудимо колико тренутно можемо. Постимо дан по дан, по својим могућностима. А онда како вријеме одмиче, што се више тренирамо у одрицању, и тај наш труд ће бити све већи. Али ни тада нас наш труд неће удостојити Причешћа, јер се не причешћујемо својом заслугом, већ Божијом”, објашњава Андреа.

А да ли је грешна особа она која не пости?

Овако то објашњава отац Гојко Перовић:

“Ми стално живимо у гријеху. Толика је наша везаност за храну, одмор, релаксацију, да ми правимо идоле од тога… Из тога произилази и блудни живот. А наша насушна потреба, да би нам дух дисао, наша насушна потреба је пост. Човјек који не пости он не помаже себи. Није прецизно рећи да гријеши. Рецимо он не помаже себи да се ослободи од гријеха. Пост је један начин да се ослободимо од гријеха. Када се човјек труди око поста, његова душа и тијело се ослобађају од гријеха.

Човјек сам по себи није свет. Требаш стално да се трудиш. Ако си синоћ био раположен, то не значи да те ујутру неће сачекати неки проблем. Зато сваки дан треба да се трудимо, опет и опет да се опет ослобађамо од гријеха.

Зато је пост ту добар јер нас ослобађа од гријеха. Даје нам правац којим треба да се крећемо.

Господ ће по нас доћи изненада, а човјек који се није ослободио гријеха, који није радио на томе да се сваки дан ослобађа од гријеха, неће имати кад то да уради.

Зато је пост добар јер васпитава нашу душу да буде слободна од страсти и храбар у Господу.” преноси Најжена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм