Doboj

Kako reaguje Žandarmerija u slučaju pobune u zatvoru?

  • Извор: АТВ
  • 26.08.2021. 19:19

Ovako je danas izgledala talačka kriza u dobojskom zatvoru. U pobuni zatvorenika, jedan je, i to visokorizičan, pokušao bjekstvo uz upotrebu vatrenog oružja.

Na svu sreću, ove slike iz Doboja danas su samo pokazno-taktička vježba. Ali baš ona koja govori da su pripadnici Žandarmerije MUP-a Srpske i Policijske uprave Doboj, spremni da odreaguju, i to u svim situacijama.

"Ovdje se mora reagovati izuzetno brzo. Najvažnije je da se poziv uputi na vrijeme kako bi pripadnici Žandarmerije što pije došli na mjesto krizne situacije" rekao je Dragoslav Banović, komandant Žandarmerije MUP-a Republike Srpske. 

U posljednjih deset godina pobuna zatvorenika u zatvorima Srpske nije bilo. Ipak, svi se još sjećaju pobune iz 2007. Godine koja je bila baš ovdje u Doboju. 

Kako do takvih situacija i talačke krize više nikada ne bi došlo, mnoge bezbjednosne stvari u dobojskom zatvoru su unaprijeđene. 

"Zadnja koju ja pamtim je bila u Doboju 2007. godine i to nas je mnogo naučilo i neke stvari smo izmijenili, unaprijedili, poboljšali i od tada funkcionisemo bez problema. U sklopu redovnih aktivnosti je planska obuka u okviru te planske obuke izvodimo i ovakve vježbe moramo biti spremni u svakom momentu" rekao je Branko Miletić, direktor Kazneno-popravnog zavoda Doboj.

Da su i te kako spremni, uvjerili su se i u resornom ministarstvu. 

"U svakom momentu možemo da spriječimo sve sto je nedozvoljeno, što se ne poštuje kućni red ovakvih ustanova, sve talačke krize, sve pobune koje se mogu desiti u kaznenopopravnim ustanovama u Republici Srpskoj", rekao je Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Kazneno popravni zavod u Doboju je osnovan prije 75 godina. Poluotvorenog je tipa. U njemu je 80 zatvorenika, od kojih je 25 u pritvorskoj jedinici. 

Тагови: