Putovanje Evropom

Karavn "pežoa" i ove godine na Tjentištu

  • 04.08.2018. 19:35

I ove godine Nacionalni park Sutjeska ugostio je karavan 205-ica. Čak 250 pežoa stiglo je iz Francuske. Za volanima su većinom studenti, među njima i mnogo djevojaka. Ukupno ih je stiglo 800. Putuju Evropom i uživaju. 

"Moj auto ima i ime, zove se Peperoni, star je ali udoban. Uživam dok vozim ovim divnim predjelima, osjećam se slobodno," kaže Aleksja.

Ne hvali samo Aleksja prirodne ljepote Sutjeske. Ajris i Džeremi kažu da su iz Francuske krenuli prije sedam dana i do Tjentišta prešli tri hiljade kilometara. Priroda ih oduševljava.

"Ove godine je stotinu automobila više nego lani. Sutjeska je zadivljujuće mjesto sa prelijepim planinama, jezerima, šumom, tako da ćemo i ubuduće ovdje dolaziti," rekao je Džeremi.

"Malo smo i umorni zbog ubrzanog ritma, ali je ovo dragocjeno i prelijepo iskustvo. Priroda je ovdje zadivljujuća," dodaje Ajris.

Krstareći Evropom omiljenim automobilom, Francuzi godinama otkrivaju prirodne ljepote i znamenitosti, za njih, manje poznatih zemalja. Broj učesnika stalno raste pa su im se ove godine priključili i studenti iz Italije, Španije i Belgije. Kod nas, itekako, imaju šta da vide. 

"Savjetovali su učesnicima koji ranije dođu na Tjentište da obiđu Dragoš sedlo i vidikovac gdje mogu da vide fenomenalni vodopad Skakac i prašumu Perućicu," kaže Mladen Mandić iz Turističke organizacije Foča.

Utiske sa putovanja Francuzi dijele na društvenim mrežama, a glavni cilj je da svoje zemljake upoznaju sa ljepotama ovog dijela Evrope. Dalje nastavljaju prema Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji, a onda srednjom Evropom nazad u Francusku.