Gradiška

Kina pomaže u borbi protiv afričke kuge svinja

  • Извор: АТВ
  • 14.09.2023. 19:15

Narodna Republika Kina je prva  i jedina koja je Republici Srpskoj i BiH pružila pomoć u borbi protiv afričke kuge svinja.

Oprema koja je stigla na carinski terminal u Gradišci biće od velike pomoći.

"Ova izuzetno vrijedna donacija u laobratorijskoj zaštitnoj opremi koja je u vrijednosti 2,5 miliona maraka je prijeko potrebna veterinarskim radnicima BiH koji se trenutno suočavaju sa najopasnijom zaraznom bolešću životinja koja je pristuna na teritoriji Evrope pa i svijeta", rekao je Saša Bošković, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.


Šmit priznao da ne može mijenjati Ustav

Šmit priznao da ne može mijenjati Ustav

"Dobijamo 10 najsavremenijih aparata kada je u pitanju utvrđivanje i dijagnsotika prisustva genoma afričke kuge svinja, da smo dobili niz laboratorisjkih sredstava koja će nam omogućiti u određenom pravcu i razvijanje tzv. štalske vakcine gdje ćemo moći da reagujemo na pojavu nekog virusa", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

Kina pruža pomoć u inostranstvu bez ikakvih političkih obaveza, poručio je amabasador te zemlje u BiH. To kod rukovodstva NR Kine posebno cijeni predsjendik Srpske Milorad Dodik.

"Za Kinu reći da je prijatelj je možda je malo. Kina je ona koja ne oklijeva da pomogne. Kina je ona koja se ne miješa u unutrašnje stvari zemalja. Kina je ona koja očigledno može biti mjesto u koje se svijet zagleda tražeći izlaz iz globalnog problema u kome se nalazi. Kina nudi pomoć i razvoj. Kina nudi prijateljstvo i partnerstvo. Kina ne traži dominaciju, ne traži nametanje ....situacije ovdje i u regionu", Dodik.


Šef godine: Gazda radnika nagradio automobilom

Šef godine: Gazda radnika nagradio automobilom

"Znamo da stočarstvo predstavlja jedna od stubova u privredi BiH, a izbijanje afričke svinjske kuge uticalo je na poslovanje blizu 600 farmera. Kad je jedna porodica u nevolji sve su u nevolji.... Kina pruža pomoć inostranstvu bez ikakvih političkih obaveza", rekao je ambasador Kine Ji Ping.

Iako se situacija sa afričkom kugom svinja stabilizuje, svaka pomoć je dobro došla.

Od NR Kine pomoć je uvijek prijateljska i bez zadrške, poručeno je iz Gradiške.  

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.