Klekovača postaje vazdušna banja

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2022. 21:04

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku kojom se geografsko područje u obuhvatu Prostornog plana područja posebne namjene Klekovača na teritoriji opštine Petrovac proglašava vazdušnom banjom.

Navedna odluka donesena je na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, a u skladu sa odredbama Zakona o banjama, saopšteno je iz Vlade Srpske.

Vazdušna banja obuhvata područje na kojem se nalazi prirodni ljekoviti faktor, odnosno vazduh/klima sa ljekovitim svojstvima utvrđenim u Studiji Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske o klimatskoj-terapijskoj vrijednosti geografskog područja obuhvata prostornog plana područja posebne namjene „Кlekovača“ .

Prema stručnom mišljenju JZU „Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske“ o kvaliteti i terapijskoj vrijednosti vazduha kao prirodnog ljekovitog faktora, u bazdušnoj banji je je obezbijeđeno organizovano pružanje usluga zdravstvene zaštite i prevencije bolesti, te objekti turističke infra i suprastrukture u skladu sa Pravilnikom o vrsti objekata turističke infrastrukture i suprastrukture koji se nalazi na području banje.


(Foto. Wikipedia)