Edukacija

Koje jezike građani Srpske najviše žele da uče: Nekih nema u ponudi na kursevima

  • Извор: АТВ
  • 18.07.2022. 12:19

Učenje stranih jezika postalo je nešto što se podrazumijeva i što je potrebno kako u obrazovnom tako i u svakom drugom segmentu društva.

Jedan od jezika koji se uči od malih nogu jeste engleski, i roditelji svoju djecu od najranijih uzrasta uključuju u razne edukacije, ali i kurseve kako bi ga što prije savladali. Ipak postoji onaj dio stanovništva koji, osim kroz obrazovni sistem, žele još da uče i usavršavaju strane jezike, te ne žele da se zadrže samo na jednom.

Istraživali smo za koje strane jezike se građani najviše interesuje, da li su se trendovi mijenjali posljednjih godina, te koja je to populacija koja se najviše odlučuje na dodatne edukacije.

Iz škole stranih jezika "Berlitz" kažu da je kod njih najveća zainteresovanost za engleski jezik, a potom za njemački.

"Tokom prošle godine imali smo oko 3.500 prijava za kurs engleskog jezika, oko 1.000 za njemački, a što se tiče ostalih jezika, konkretno za italijanski i španski, imali smo oko 50-ak prijava i za francuski oko 100", rekla je Olivera B. iz "Berlitza".

Dodaje da u posljednje vrijeme raste zainteresovanost i za slovenački jezik.

Na pitanje da li su se trendovi mijenjali tokom prethodnih godina, iz "Berlitza" kažu da je to manje više isto, te da su engleski i njemački jezik uvijek prvi izbor kod njihovih polaznika.

Da je mrtva trka između engleskog i njemačkog jezika, rekli su nam iz "Germania" edukativnog centra.

"Kod nas definitivno najviše ljudi traži učenje njemačkog jezika. Čak nam nedostaje predavača, više imamo polaznika nego što imamo kapaciteta. Naravno poslije njega, tu je engleski jezik, koji je neizostavan u svakom smislu", kaže Maja Mustafić iz "Germanie".

Ističe da kod njih najčešće dolaze polaznici koji imaju između dvadeset i pedeset godina.

Na pitanje koji je to jezik koji često građani traže a nema ga u ponudi, kažu da je to švedski.

Prema mišljenju obje škole, češto imaju polaznike koji žele da nauče ili usavrše dva strana jezika, a to su pretežno engleski i njemački jezik.

Ovakav podatak i ne čudi s obzirom da je u obrazovni sistem uvedeno da se tokom školovanja, uz maternji, uče još dva strana jezika.

Ruski jezik pada u zaborav

Iako je prethodnih godina praksa u osnovnim i srednjim školama bila da se uz engleski uči i ruski, to baš i nije slučaj sada, pa se, prema saznanjima ATV-a, sada više forsira njemački jezik kao drugi strani jezik u obrazovnom sistemu.

Da je zainteresovanost građana za kurs ruskog jezika izuzetno mala, potvrdili su nam i iz "Berlitza" ali i "Germanie".

"Tokom prošle godine imali smo samo jedno zainteresovano lice koje je htjelo da upiše kurs ruskog jezika, pa samim tim nismo uspjeli ni realizovati učenje istog", kaži iz "Berlitza".

Maja Mustafić iz "Germanie" kaže da je to jezik za koji je najmanja zainteresovanost, te da se nisu ni trudili uvoditi kurs za ovaj jezik.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.