Uzima maha

Koliko je opasno sajber nasilje?

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2022. 19:21

Sajber nasilje sve više uzima maha. Žrtva takvog nasilja je i nedavno preminula doktorica kasindolske bolnice, tvrde njene kolege. Nesrećni slučaj bez sudskog epiloga, kažu, doveo je do samoubistva njihove koleginice ginekologa Branke Pekić Semiz koja je sebi u krugu bolnice oduzela život.

Zdravstveni radnici iz Istočnog Sarajeva danas su uputili zahtjev nadležnim da što prije dođe do izmjene Krivičnog zakona koje bi jasnije regulisalo  pitanje sajber nasilja i njenih posljedica.

"Svaka javna riječ koja nije osnovana i koja je predmet špekulacija i laži, bila adekvatno sankcionisana, te da preuzmu aktivnosti na izmjenama i dopunama krivičnog zakona kojima će se ova materija detaljnije regulisati, a počinioci oštrije kažnjavati", kaže Tanja Pleša, doktor u Bolnici "Srbija".

Po istraživanjima najviše su sajber napadima izloženi političari, njihove porodice, a odmah zatim i novinari. Međutim, za razliku od političara, nisu zakonski zaštićeni i često su meta napada na društvenim mrežama, a koji pozivaju i na nasilje nad novinarima.  Neki su godinama naučili sa tim da se nose, kaže ATV-ov Bojan Nosović, ali upozorava da upravo takav pritisak može da bude koban.

"Nažalost najviše je to izraženo na društvenim mrežama, jer opet kažem, svako ima i društvene mreže i svako ima eto da kažem i tu slobodu da napiše šta on misli, pa bili to uvrijedljivi komentari koji će nekoga pogoditi ili izazvati ne daj Bože teže posljedice" kaže Bojan Nosović, novinar ATV-a

Javno vrijeđanje, uvreda časti, klevata, poziv na linč je sve ono što podstiče masu na neprimjerene radnje i sve spada pod nasilje. U MUP-u Republike Srpske ima posebno odjeljenje koje se bavi s tim.

"Građani koji su već meta napada, odnosno žrtve krivičnog djela koje je povezano sa visoko-tehnološkim kriminalitetom isto mogu da prijave u bilo kojoj policijskoj stanici, kao i direktno u prostorijama PU Istočno Sarajevo", kaže Mirjana Dungandžić, inspektor za visokotehnološki kriminalitet PU Istočno Sarajevo.

Internet i društvene mreže koliko god benefita donosi, stručnjaci upozoravaju, da se lako postaje i žrtva. U razvijenim zemljama, zakonski, svaka izgovorena riječ nosi posljedice, dok u BiH ni po tom pitanju nema politčkog konsenzusa, pa zato ne čudi što sve više ima lažnih profila sa nasilničkim porukama.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм