Glavni i odgovorni urednik informativnog programa ATV-a

Kos: Svaki novinar ponaosob utiče na sopstvenu slobodu

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2023. 20:26

Alternativna televizija drugu godinu zaredom Dan slobode medije dočekuje pod američkim sankcijama i to je pravi primjer uticaja na slobodu medija, rekla je Milijana Kos, glavni i odgovorni urednik informativnog programa ATV-a.

Ona je navela da ATV još uvijek nema nikakvo obrazloženje niti objašnjenje od američke administarcije i Ambasade u BiH zbog čega su nam uvedene sankcije, ko je to odlučio i na bazi kojih informacija.

„Nama su te sankcije čak pomogle, da nam proradi taj neki inat da radimo još bolje“, izjavila je Kos gostujući u Temi dana ATV.

Podsjetila je da je našoj medijkoj kući ugašen YouTube nalog čime je izbrisano više od 25 godina zajedničkog rada svih zaposlenih na ATV-u.

„Imamo problema za sve ono što radimo dan-danas, imamo problema generalno u poslovanju, provjeravaju se svi naši finansijski tokovi, a sve se radi onako kako treba. Imali smo slučajeva da su klijenti u nekom momentu odustajali od saradnje sa ATV-om, samo zato što smo od sankcijama“, rekla je urednica ATV-a.

Stupar: O slobodi medija govore oni koji je svakodnevno krše

Stupar: O slobodi medija govore oni koji je svakodnevno krše

Konkretan dokaz zašto je ATV sankcionisana ne postoji, bar nama nije predočen. Međutim, određene tvrdnje su se povlačile u periodu nakon što smo dospjeli na „crnu listu“, zbog čega smo sankcionsianih.

„Dovodili su nas u vezu sa raznoraznim stvarima pa su to davali kao podlogu i nekim političarima da nas omalovažavaju. Uglavnom, nemamo mi problem s tim. Ne mogu reći da nam je drago zbog ovog svega ali ja prva nemam problem što ne mogu da idem u Ameriku. Smatram da sve ono što dolazi otud a tiče se medija, nije dobro“, izjavila je Kos.

Ona smatra da na ovim prostorima prilično ima slobode medija, a svaki novinar ponaosob utiče na sopstvenu slobodu.

ATV na Svjetski dan slobode medija i dalje pod sramnim sankcijama SAD-a, bez odgovora zašto!

ATV na Svjetski dan slobode medija i dalje pod sramnim sankcijama SAD-a, bez odgovora zašto!

„Mislim da je veći problem auto cenzura, nego cenzura, kao i što mislim da je poplava medija i novinara koji misle da je neku kvalifikaciju olako izgovoriti u javni prostor. To nije dobro, moramo imati malo više argumenata za ono što pričamo, i malo više iskustva da pričamo o onome o čemu se danas priča“, rekla je Kos komentarišući Zakon o kriminalizaciji klevete i dodala da su joj u tom zakonu sporne kazne.

Ona je pojasnila da nije novinar samo onaj ko kritikuje, novinar je onaj ko ukaže da nešto nije dobro i za to ima dokaze i argumente. Kazala je i da se izgubilo jedinstvo među novinarima koji su se nekada držali zajedno.

„Bojim se da se polarizuje cijela scena, kako politička tako i ova naša, ali to nije dobro. Mi treba da zajedno ukazujemo na propuste a da se držimo zajedno i pokušamo da se dogovorimo šta je jedinstvo, šta je osnov i baza naša, pa kad je i ovaj zakon u pitanju i kada je u pitanju potreba da se odnese zakon o medijima“, zaključuje Kos.

Gostovanje Milijane Kos u Temi dana možete pogledati u video prilogu.

 

Pratite nas i putem Vibera