Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske

Kovač: Spremni smo i obučeni da pomognemo u slučaju katastrofa

  • Извор: СРНА
  • 22.10.2022. 14:22

Aktivisti Crvenog krsta Republike Srpske spremni su i obučeni da u svakom momentu djeluju u slučaju katastrofa, što su pokazali i danas u okviru pokazne vježbe, izjavila je generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač.

Kovačeva je istakla da su aktivisti i u dosadašnjim realnim situacijama katastrofa dokazali svoju spremnost, čak i bolje nego kada to pokazuju na osnovu nekog scenarija u vježbama.

- Naši volonteri nose humanost u sebi i obavljamo zbrinjavanje i evakuaciju stanovništva, te organizujemo ishranu - rekla je Kovačeva novinarima u Banjaluci.

Scenario vježbe "Banjaluka 2022" predviđao je spasavanje i pružanje prve pomoći povrijeđenim licima u razornom zemljotresu jačine 5,5 stepeni po Rihteru koji bi izazvao velike posljedice po ljudske živote i materijalna dobra u prečniku od 50 kilometara od epicentra.

U vježbi je učestvovalo više od 130 pripadnika višenamjenskih terenskih jedinica iz Banjaluke, Gradiške, Kozarske Dubice i Mrkonjić Grada, te ekipe iz Kotor Varoša i Prijedora, kao i ostale ekipe iz sistema zaštite i spašavanja, poput vatrogasaca, Civilne zaštite, zdravstvenih službi.

Komandir Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka Miroslav Malinić rekao je da su vatrogasci obučeni da pružaju pomoć stanovništvu u situacijama katastrofa.

- Danas smo mogli vidjeti kako pristupamo pretrazi objekta, korištenju nove najsavremenije opreme u pretrazi, evakuaciji, zbrinjavanju i predavanju ljudi volonterima Crvenog krsta na dalju trijažu, te gašenje požara - rekao je Malinić.

Savjetnik ministra zdravlja i socijane zaštite Republike Srpske Milojko Grujičić rekao je da su današnje ekipe pokazale zadovoljavajući nivo obučenosti u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

- Ministarstvo sa posebnom pažnjom prati rad Crvenog krsta jer je riječ o organizaciji koja pruža pomoć ljudima u nevolji, a posebno nastojimo da ova organizacija bude opremljena i sposobna za sve izazove - istakao je Malinić, koji je i predsjendik Društva crvenog krsta/križa BiH.

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм