HPV

Kreće vakcinacija protiv humanog papiloma virusa

  • Извор: АТВ
  • 05.03.2023. 19:39

Vakcinacija djevojčica i dječaka protiv humanog papiloma virusa počinje naredni mjesec u domovima zdravlja širom Republike Srpske. Vakcina, za najčešći polno prenosivi virus, čija infekcija može dovesti do karcinoma grlića maternice, biće besplatna za djecu od 11 do 14 godina.

"Jednostavno procedurom prevencije, vakcinacijom, spriječimo vrlo teške posljedice po zdravlje naših građana. Koliko je opasan HPV virus govori činjenica da po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije preko 80 odsto stanovnistva, seksualno aktivnog stanovništva je zaraženo HPV virusom", kaže Milan Latinović, pomočnik ministra zdravlja i socijalne zaštitie Republike Srpske.

Prijemjena vakcine očekuje se uskoro, uvezena je i čeka da se dovrše određene potrebne analize, poručuju iz u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Učinkovitost ove vakcine je kažu ubjedljivo najbolja kada se primi u mlađoj dobi.

"Puno ljudi je jako zainteresovano za vakcinaciju zato što je vrijednost vakcine ogromna, ne samo da sprečava infekciju, nego i nastanak malignih bolesti i to joj daje veliki značaj./ Moja poruka je da vakcinacije djece nikada ne treba da bude jednostrana odluka roditelja, nego u nju treba uključiti i djecu", kaže Jela Aćimović, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Koliko je bolest opasna pokazuju i statistički podaci. 

"Kada je u pitanju Republika Srpska, kada je u pitanju karcinom grlića materice mi smo, nažalost, na neslavnom vrhu po broju obolijevanja na 100.000 stanovnika. U 2019. na 100.000 žena je bilo 33 oboljele žene od karcinoma grlića materice", kaže Milan Latinović, pomočnik ministra zdravlja i socijalne zaštitie Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske obezbijedila finansijska sredstva za naredne tri godine za nabavku devetovalentne vakcine protiv humanog papiloma virusa, koja pokriva praktično devet najopasnijih HPV virusa koji izazivaju infekciju. 

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)