Gacko

Krenula požarna sezona u Hercegovini: Policija i vatrogasci upozoravaju

  • Извор: АТВ
  • 24.07.2023. 19:24

Hercegovačku požarnu sezonu otvorila je jučerašnja vatra u bilećkom selu Korita.

Na sreću požar je ugašen ali strah od novih je ostao. Vrućina je nesnosna, suše su velike pa se ne može ni zamisliti šta bi uradio samo jedan plamen.

Ono što mnoge brine jeste odrasla i suva trava a mnogi su ovakav haos ostavili i oko svojih kuća.

Ovo je kritičan period godine zato vatrogasci ali i ostale službe na jugu kažu da su spremni. Apeli i molbe stižu sa svih strana.

"Zamolio bih da ne upotrebljavaju vatre i plamen na otvorenom jer to može dovesti vrlo brzo do širenja požara a u ovakvoj vegetaciji i u ovolikoj gorivoj masi obično se pojavi vjetar i dođe do velikog širenja požara a onda i sve jedinice ne mogu da stave to pod kontrolu", rekao je Zdravko Kašiković, komandir TVJ Trebinje.


Sastanak opozicije bez Jelene Trivić

Sastanak opozicije bez Jelene Trivić

"Ove godine smo imali sreće sa vremenskim prilikama, nije bilo nekih ozbiljnijih požara sem ovoga juče to je prvi ove godine koji se  javio na području sela Korita, to su kolege iz Bileće vrlo brzo doveli u red. Svake godine je nama najkritičniji period kraj jula početak avgusta", kaže Drago Petković, .Centar za gazdovanje kršom Trebinje.

Iz policije i ove godine stižu upozorenja.

"Ukoliko lica koja pale korov ili drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice mogu da budu kažnjeni od 100 do 1.000 maraka. Mi u Hercegovini svake godine imamo problem sa požarima veliki broj požara bude evidentiran, šumskih požara", ističe portparol PU Trebinje Jovana Cvijetić.


Nova žrtva nevremena - ženu ubilo drvo

Nova žrtva nevremena - ženu ubilo drvo

Tačan broj prošlogodišnjih požara teško je reći. Zna se daa su bili nezgodni i na neuobičajnim mjestima, gorjelo je ono što nije nikad prije pa je vatra iza sebe ostavila pustoš, ta brda se još nisu oporavila.

Sabrane su i prošlogodišnje štete, izgojelo je oko 9.000 hektara šume i šumskog zemljišta, kada se to sabere šteta je oko 2 miliona maraka zato se svi nadaju da se to ove godine neće ponoviti.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.