Skup prolazak kroz BiH

Krijumčari prilaze migrantima i nude usluge koje masno naplaćuju

  • 04.07.2018. 20:37

Sa povećanim brojem migranata koji dolaze u BiH povećava se i broj krijumčara. Migranti kažu da im sami prilaze i nude da ih za novac prevedu preko granica. Što su bliže zapadu cijena je, kažu i veća.

Džibal je iz Pakistana put Zapada krenuo prije godinu dana. Kaže da mu krijumčari nisu nepoznanica. Uz pomoć jednog došao je iz Srbije u BiH.

"Da vas prevedu preko samo preko rijeke je 400 evra. Ne preko granice. Prevedu nas preko rijeke", kaže Džibal.

Kaže da se i u BiH susretao sa sličnim ponudama, ali ono što se razlikuje je cijena. Tvrdi da za prelazak Hrvatske granice krijumčari traže više od 3.000 evra.

"Granica koju je lakše preći - malo novca. Granica koja je veća prepreka znači i više novca", kaže izbjeglica iz Pakistana.
 
Kaisar je na tzv. migrantskoj ruti posljednje dvije godine. I on je u BiH stigao iz Srbije, uz pomoć krijumčara.

"Prišli su mi neki ljudi i pitali da li želim da idem u BiH? Tražio je 200 evra. Platio sam i prešao rijeku - kaže Kaisar, izbjeglica iz Pakistana

Rijeku Drinu prešli su čamcem. Poslije toga je kako kaže hodao devet sati. 

"Nemam plan. Ponovo - imaš novca, ideš u Italiju. Možda me neko pozove, možda kontaktiram druge ljude i odem u Italiju, a možda i ne kontaktiram i ostanem ovde", kaže Kaisar.

U BIH j estigao prije tri dana. Gdje će biti za naredna tri - ne zna. Snovi o budućnosti koje je ponio iz Pakistana sad su na čekanju. U Sarajevu, dok spava u parkovima i napuštenim objektima.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)