Potpisan protokol

Liječenje u Srpskoj za povratnike u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu

  • Извор: СРНА
  • 29.09.2022. 11:17

Protokolima o liječenju pacijenata u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, koji su danas potpisani u Banjaluci, povratnicima u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu omogućeno je da zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou ostvare u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srpske u Banjaluci i Bolnici "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru.

Protokole su potpisali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš, te predstavnici UKC-a, prijedorske bolnice, direktor Centra za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu Nemanja Davidović, te načelnici opština Drvar, Grahovo i Glamoč, Dušica Runić, Uroš Đuran i Nebojša Radivojša.

Šeranić je istakao da će u okviru godišnjeg budžeta Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije biti planirano po 150.000 KM za liječenje pacijenata iz ova dva kantona.

"Očekujemo da će nastavak realizacije svih aktivnosti sa povratnicima u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu omogućiti im bolji i kvalitetniji život, prije svega, bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu", rekao je Šeranić novinarima nakon potpisivanja protokola.

Čordaš je ocijenio da su protokoli veoma važni za povratnike, koji su uglavnom starija populacija, a kojima su regulisali način plaćanja zdravstvene usluge.

Davidović je rekao da povratnici u dva federalna kantona mogu da dobiju istu zdravstvenu uslugu kao i stanovnici Republike Srpske, te zahvalio nadležnima na razumijevanju za inicijative koje dolaze od povratnika.

Runićeva je podsjetila da su i ranije imali potpisan sporazum sa UKC-om i bolnicom u Prijedoru, koji je funkcionisao na osnovu uputnica nadležnih kantonalnih zavoda za zdravstveno osiguranje.

"Sada smo na korak bliže pružanju sekundarne zdravstvene zaštite, jer nam nije potrebna saglasnost nadležnog zavoda. Velika je ovo stvar za povratnike i dokaz da Republika Srpska čvrsto stoji iza svog naroda u Federaciji BiH", istakla je Runićeva.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)