Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Kazniti počinioce napada na crkvu u Čekrčićima

  • 28.06.2018. 21:13

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da očekuje da počinioci vandalskog napada na pravoslavnu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u selu Čekrčići kod Visokog u Federaciji BiH budu otkriveni i kažnjeni u što kraćem roku.

Linta je istakao da je tim vandalskim napadom poslata jasna poruka malobrojnim Srbima na području opštine Visoko da se isele, a ostali koji su izbjegli da ne treba da se vraćaju 

"Posebno zabrinjava činjenica da je policija u Federaciji BiH veoma rijetko pronalazila počinioce vandalskih napada na pravoslavne svetinje i pravoslavno sveštenstvo. Neotkrivanjem i nekažnjavanjem počinilaca ovog vandalnog čina prijeti realna opasnost da će se u narednom periodu ovakvi ili slični napadi ponavljati", naglasio je Linta. 

On je najoštrije osudio "ovaj anticivilizacijski čin" u kome su, kako je podsjetio, vandali provalili ulazna vrata hrama, polomili više crkvenih relikvija, a nekoliko ikona i Evanđelje zapalili na sredini crkve, saopštio je Savez Srba iz regiona. 

Pravoslavna crkva u Čekrčićima obijena je 22. juna, oštećen je časni presto, te polomljeno nekoliko ikona koje su potom zapaljene sa Svetim jevanđenjem. 

Vatra je zahvatila i dio krovne konstrukcije crkve koja je, nakon što je bila oštećena u proteklom ratu, obnovljena i osveštana prije godinu dana. U Čekrčićima trenutno živi mala srpska zajednica, familija Cvijanović, u tri kuće. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.